Salon kaupunki käytti vastuullisuuskriteereitä elintarvikehankintojen kilpailutuksessa – kotimaisuusaste parani

Salon kaupunki toteutti elintarvikehankintojen kilpailutuksen vuoden 2017-2018 aikana. Kilpailutuksessa käytettiin vastuullisuuskriteereitä, jotka edistävät eläinten hyvinvointia ja terveyttä, elintarviketurvallisuutta sekä ottavat huomioon hankinnan ympäristövaikutukset sekä sosiaalisen vastuullisuuden. Kilpailutuksen tuloksena myös elintarvikkeiden kotimaisuusaste parani.

Salon kaupunki tarjoaa päivittäin 14 000 ateriaa kouluissa päiväkodeissa, sairaaloissa ja vanhusten palvelutaloissa sekä palveluaterioina. Kilpailutuksen valmistelu aloitettiin keväällä 2017.

Kaupungin hankintapoliittisen ohjelman tavoitteiden mukaisesti Salon kaupunki tekee vastuullisia elintarvikehankintoja. Siksi ulkomaisilta elintarvikkeilta haluttiin kilpailutuksessa edellyttää samoja tuotanto-olosuhteita kuin Suomen elintarvikelainsäädäntö edellyttää kotimaisiltakin tuottajilta.

– Motiva oli juuri julkaissut vastuullisten elintarvikkeiden hankintaoppaan, josta saimme helposti poimittua konkreettisia kriteeriehdotuksia, ts. hankintasuunnittelija Maria Kulmala Salon kaupungilta kertoo. Tavoitteena oli mahdollistaa tarjouskilpailuun osallistuminen myös pienille paikallisille tuottajille.

Tavoitteena hankkia vastuullisesti tuotettuja, laadukkaita elintarvikkeita

Kaupunki järjesti kesäkuussa 2017 markkinavuoropuhelutilaisuuden, jossa yritysten oli mahdollista kommentoida ja keskustella tarjoukseen suunnitelluista kriteereistä. Kulmalan mukaan vastuullisuuskriteereiden käyttämisestä hankinnassa saatiin yrityksiltä paljon kiitosta ja positiivista palautetta. – Yrityksissä pidettiin hyvänä sitä, että myös ulkomaisilta tuottajilta vaaditaan samaa kuin suomalaisilta, hän sanoo.

Konkreettisia kriteereitä asetettiin esimerkiksi tuotantoeläinten antibioottien käytölle, siansaparoiden typistämiselle ja broilereiden jalkapohjaindeksin seurannalle. Broilereiden jalkapohjaindeksi on hyvä indikaattori eläinten hyvinvoinnista. Nämä olivat kilpailutuksessa ehdottomia vaatimuksia, eli kaikilta tarjouksen jättäneiltä edellytettiin samaa.

Laatuominaisuuksille annettiin tuoteryhmäkohtaisesti erilaisia painotuksia. Esimerkiksi hillojen marjapitoisuuden painotusprosentti oli 20 %, mikä olisi tehnyt paikallisen hillotuottajan tuotteet kilpailukykyisiksi, vaikka ne olisivatkin hieman kalliimpia. Hankintaa oli myös jaettu pienempiin kokonaisuuksiin, jotta pienten tuottajien olisi mahdollista osallistua kilpailutukseen.

Elintarvikkeiden kotimaisuusaste nousi

Kilpailutuksen tuloksena Salon kaupungin ruokapalveluyksiköiden käyttämät kaikki kokolihatuotteet ovat kotimaisia. Myös broilerin liha on jatkossa kotimaista ja kaikkiaan kaupungin ruokapalveluissa käytettyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste parani.

Siitä huolimatta, että pientuottajien mahdollisuuksiin osallistua kilpailutukseen oli kiinnitetty erityistä huomiota ja Yrityssalo järjesti erillisen tilaisuuden, jossa yrityksiä ohjeistettiin julkiseen tarjouspyyntöön vastaamisessa, ei paikallisilta tuottajilta saatu tarjouksia. Tämä yllätti myös Kulmalan.

Tyypillisestä hankintaprosessista poiketen nyt kilpailutettujen elintarvikehankintojen osalta tullaan tekemään myös sopimuskauden aikaista laadun seurantaa. – Tutkimme sitä, saammeko varmasti sitä mitä olemme tilanneet ja kriteereissämme vaatineet, Kulmala kertoo.

– Kaiken kaikkiaan hankintaprosessi oli erittäin mielenkiintoinen. Motivalta saatu konkreettinen apu kriteerien laadintaan ja keskustelut luottamusmiesten ja yritysten kanssa olivat hyödyllisiä. Oli myös hienoa, että paikallislehti teki juttuja hankinnastamme. Se lisää läpinäkyvyyttä kuntalaisten ja yritystenkin suuntaan, Kulmala summaa.

Nyt toteutettu kilpailutus ohjaa Salon elintarvikehankintoja seuraavan neljän vuoden ajan.

TÄTÄ SAATIIN:

Kokolihatuotteet ja broileri 100 % kotimaista alkuperää. Myös kokonaisuudessaan elintarvikehankintojen kotimaisuusaste parani.

Hankitut elintarvikkeet:
  • Täyttävät elintarvikkeista ja niiden valvonnasta Suomessa voimassa olevat lait, asetukset, standardit ja muut viranomaismääräykset. (Käytännössä esimerkiksi antibiootteja käytetään vain tarpeeseen, sian saparoita ei leikata ja broilereiden jalkapohjaindeksiä seurataan. Eläintenpidolta edellytetään siis Suomen lainsäädännön vaatimusten tasoa).
  • Tuotteiden raaka-aineet ovat alkuperältään jäljitettäviä.
  • Lihatuotteet ja lihavalmisteet pystytään jäljittämään tilalle tai teurastuserään saakka.
  • Elintarvikkeet eivät sisällä geenimuunneltuja raaka-aineita.
  • Eivät sisällä natriumglutamaattia.
  • Tuotteissa on riittävän pitkät päiväykset, eli käyttöpäivät riittävät seuraavan toimituspäivän jälkeiseen päivään.

Kilpailutuksen valintaperusteet:
Hinta: 70 %
Laatu: 30 %

Lisätietoja:
Salon kaupunki
hankintapäällikkö Päivi Kohvakka
puh. 02 778 5011

Salon kaupunki
ravitsemuspäällikkö Anu Sorvari-Happonen
puh. 044 778 5900


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.