Ammattikeittiölaitteet

Suomessa toimii noin 22 0000 ammattikeittiötä, joissa valmistetaan yli 810 miljoonaa ateriaa vuodessa. Hyvin suuri osa ammattikeittiöistä toimii julkisella sektorilla. Suurimmat ammattikeittiöryhmät on koulut ja oppilaitoskeittiöt sekä sairaaloiden keittiöt.

Ammattikeittiölaitteet kuluttavat Suomessa sähköä kylmäsäilytykseen, ruoanvalmistukseen sekä astianpesuun vuodessa arviolta yli 65 miljoonan euron arvosta, noin 641 gigawattituntia. Kulutus vastaa keskikokoisen kaupungin vuotuista sähkönkulutusta. Ammattikeittiölaitteiden elinkaari on pitkä, yli kymmenen vuotta, joten laitehankinnoilla vaikutetaan keittiöiden energiankulutukseen pitkälle tulevaisuuteen.

Työkaluja ja lisätietoa

Motiva: Energiatehokas ammattikeittiö

Energiatehokas ammattikeittiö – kansiEnergiankäytön tehostaminen lisää ammattikeittiöiden tuottavuutta ja kannattavuutta sekä vähentää toiminnan ympäristökuormitusta. Opas kokoaa yhteen elementit ja palaset, joista ammattikeittiöiden energiatehokkuus rakentuu. Opas ohjaa kiinnittämään huomiota työtapoihin, valmistus-, säilytys- ja puhdistusprosesseihin sekä laitteiden energiatehokkuuteen. Myös energiatehokkailla hankinnoilla ja laitekannan oikealla mitoituksella on ratkaiseva merkitys kulutukseen.

Lataa opas: Energiatehokas ammattikeittiö

Ympäristökriteerit -välilehdeltä löydät meidän uusimman oppaan ammattikeittiölaitteiden hankintaan.


Ympäristöosaava ammattilainen – Ruokapalveluala

Ympäristöosaava verkkopalvelu tarjoaa käytännönläheistä, alakohtaista tietoa ympäristöasioista ja työkaluja organisaation toiminnan kehittämiseen.

Opiskeluaineistossa aiheina myös energiatehokasta astianpesua, kylmäsäilytystä jne.

Lue lisää: http://www.ymparistoosaava.fi/ruokapalveluala


Blogi: Ammattikeittiöiden säästömahdollisuudet hyödyntämättä

Jari Korhonen, JAMK
"Ammattikeittiöiden energiankulutuksen säästöpotentiaaliksi on arvioitu 10 prosenttia, mutta oman näkemykseni mukaan se on vähintään 20 prosenttia.
Sanonta, sitä mitä ei mitata, sitä ei voi johtaa, pitää paikansa."

Lue lisää: Blogi: Ammattikeittiöiden energiatehokkuus


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 19.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.