Vastuullisten elintarvike-hankintojen strategisen johtamisen malli

vastuullinen-elintarvikehankinta-2

Strategiset tavoitteet 

  • Kun julkisia hankintoja tehdään strategisella otteella, edistää se samalla myös organisaation muita kestävän kehityksen tavoitteita. 
  • Selvitä, onko organisaatiollasi strategisia tavoitteita elintarvikehankintojen vastuullisuudesta?
  • Oleellinen osa hankintojen vastuullisuutta on tuotteiden ja niiden raaka-aineiden arvoketjujen ja alkuperän tunteminen. 
  • Elintarvikehankintoja tehtäessä voidaan huomioida myös esimerkiksi aluetaloudellisuus ja elinvoimaisuus, ilmastopäästöt, bio- ja kiertotalous, eläinten hyvinvointi, turvallisuus ja/tai sosiaalinen vastuullisuus.

Hankintalinjaukset

  • Hankintalinjauksissa on hyvä tunnistaa ne hankintakohteet, joilla on merkitystä strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. 
  • Linjausten pohjalta tehtävissä ohjeissa tai käsikirjoissa on hyvä olla linkitys kansallisiin kriteereihin ja oppaisiin. Esimerkiksi Vastuullisten elintarvikehankintojen oppaan löydät täältä: https://bit.ly/2O6UZXu 

Toteutussuunnitelma

  • Hankintalinjausten toimeenpanemiseksi on hyvä laatia konkreettinen vastuullisten elintarvikehankintojen toteutussuunnitelma. 
  • Suunnitelmassa kuvataan, missä järjestyksessä vastuullisuusnäkökulmia huomiovia hankintoja tehdään ja mitkä näkökulmat halutaan niissä huomioida. 
  • Kaikkea ei siis tarvitse, eikä kannata tehdä heti vain aloittaa jostain ja edetä askel askeleelta. Toteutussuunnitelma on myös apuna strategisten tavoitteiden seurannassa helpottaen raportointia johdolle ja päättäjille. 

Sopimusten seuranta

  • Sopimuskauden aikainen seuranta on tärkeä työvaihe, johon tulee varata resursseja. Seurannalla varmistetaan, saadaanko sitä, mitä vaatimuksissa on määritelty ja onko hankinnoille asetetut tavoitteet saavutettu.
  • Seurannan tuloksista kannattaa raportoida esimerkiksi kunnanvaltuustolle, mikäli valtuusto on asettanut strategisia tavoitteita elintarvikehankintojen vastuullisuudelle. 



Sivua päivitetty viimeksi 8.10.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.