Näin käytät hankintaohjeitamme

Ympäristökriteerien määrittely ohjeidemme avulla

Motivan suosittelemia ympäristökriteereitä voidaan hyödyntää tarjouspyynnöissä vähimmäisvaatimuksina tai kokonaistaloudellisuuden vertailuperusteina.

Nämä ympäristökriteerit ovat:
  • ympäristön kannalta merkittävimpiä
  • helppoja käyttää ja todentaa
  • tuotteiden saatavuus on yleensä hyvä

Hankintayksikkö tarkistaa ja asettaa aina itse kriteerien tason omien tavoitteiden, tarpeiden, resurssien ja markkinakartoituksen perusteella. Alla on kerrottu tarkemmin miten.

ABC

a) Valitse ensin kriteereistä ne, jotka ovat teille relevantteja ja tärkeitä.

Tämän ohjeen ympäristökriteerit liittyvät tuotteen tärkeimpiin ympäristöominaisuuksiin.

Hankkija voi valita näistä ympäristökriteereistä yhden, osan tai kaikki esimerkiksi sen mukaan:
  • Mitkä ovat juuri teidän organisaation tärkeimmät ympäristövaikutukset ja -tavoitteet? Mitkä ominaisuudet ovat juuri teille tärkeitä?
  • Kokemus ja osaaminen: olemmeko vasta aloittelemassa ympäristökriteerien käyttöä vai jo kokeneita?

Jos käytätte ympäristökriteereitä vasta ensimmäistä kertaa, suosittelemme aloittamaan esimerkiksi 1-3 kriteerillä, jotta saatte ensin kokemusta kriteerien käytöstä. Seuraavalla hankintakerralla voitte tarpeen mukaan ottaa uusia ympäristökriteereitä käyttöön ja/tai nostaa jo käytettyjen kriteerien vaatimustasoa.

b) Tarkista valittujen kriteerin tavoitetaso.

Taulukossa esitetyt kriteerit ja niiden raja-arvot ovat ehdotuksia, joita voidaan säätää ylös- tai alaspäin teidän omien tavoitteiden, tarpeiden ja markkinatilanteen mukaan.

c) Muokkaa kieli, muotoilut, jne. teidän tarjouspyyntöönne sopiviksi.

d) Käy vuoropuhelua markkinoiden kanssa ennen tarjouskilpailua.

Vuoropuhelulla selvitetään pystyykö tarjoajat täyttämään luonnostellut vaatimukset juuri tässä hankinnassa ja markkina-alueella, mitä tuote- tai palveluvaihtoehtoja on olemassa, onko markkinoilla riittävästi tarjoajia jne. Markkinatilanne voi vaihdella alueittain, hankinnan muiden vaatimusten tai hankinnan kokoluokan takia hyvinkin paljon. Siksi ohjeessamme esitettyjä kriteerejä ei ole tarkoitus kopioida/soveltaa suoraan omaan tarjouspyyntöön ilman markkinakartoitusta.

Alustava tarjouspyyntö voidaan myös lähettää mahdollisille tarjoajille kommentoitavaksi hyvissä ajoin ennen tarjouspyynnön julkaisemista. Jos kommentointikierroksella ilmenee, että vaatimustaso on juuri tässä tapauksessa liian korkea tai matala, sitä voidaan muuttaa.

e) Päätä ja määrittele tarjouspyyntöönne miten vaatimukset käytännössä todennetaan.


Ota meihin yhteyttä jos tulee kysyttävää:
hankintapalvelu@motiva.fi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.