Esimerkkejä

Lappeenrannan kaupunki sitoutuu EKOenergiaan

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt Lappeenrannan Energia Oy:n kanssa sopimuksen EKOenergiasta. Sopimus tarkoittaa, että jatkossa kaupungin kiinteistöissä käytetään pelkästään pelkästään EKOenergia-sertifioitua metsä- ja tuulivoimalla tuotettua sähköä. Sopimus takaa Lappeenrannan kaupungille EKOenergian vuosille 2017–2020. Lappeenrannasta tulee maailman ensimmäinen kaupunki, joka siirtyy käyttämään EKOenergia-merkittyä sähköä. (2016)

Lappeenrannan kaupunki sitoutuu EKOenergiaan

EKOenergia-ympäristömerkki: www.ekoenergia.fi


HSY siirtyi EKOenergian käyttöön

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY siirtyi vuonna 2015 kokonaan EKOenergia-merkityn sähkön käyttöön, minkä jälkeen HSY on yksi suurimmista EKOenergian käyttäjistä Euroopassa. Lisäksi HSY on jo ennestään pääkaupunkiseudun suurin uusiutuvan energian tuottaja.

EKOenergia edellyttää, että EKOenergian käyttäjänä HSY osallistuu osaltaan ilmasto- ja ympäristörahastoihin. Rahastoihin kertyneillä varoilla toteutetaan hankkeita, joilla lisätään uusiutuvan energian tuottoa sekä eheytetään virtavesiluontoa. Varojen käytöstä päättää ympäristöjärjestöjen verkoston hallinnoima EKOenergia. (2015)EKOenergia-ympäristömerkki: www.ekoenergia.fi


Uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö kiinnostaa kuntia

Motivan hankintapalvelu teetti kuntahankkijoille sähkön ostamisesta kyselyn keväällä 2016, jolla haluttiin selvittää, mitä sähköä julkinen sektori hankkii ja miten. Vastaava kysely toteutettiin viimeksi vuonna 2011.

Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön sopimus on tällä hetkellä käytössä kolmanneksella vastaajista. Näin oli myös vuonna 2011, joten kyselyn vastausten perusteella uusiutuvan sähkön osuus ei ole lisääntynyt kuntien hankinnoissa. Kyselyssä kävi ilmi myös se, ettei sähkön alkuperätakuujärjestelmä ole tuttu kuntahankkijoille, sillä vielä yli puolet vastaajista ei tuntenut sitä.


Helsingin seudun metro- ja raideliikenne kulkee uusiutuvalla sähköllä

Vuoden 2014 alusta HSL:n metro- ja raideliikenteen sähkö on ostettu pohjoismaisena tuuli- ja vesivoimana.

HSL Helsingin seudun liikenne – Ympäristöraportti (pdf) (2.9 MB)


"Junat kulkevat vedellä"

VR on siirtynyt sataprosenttisesti vesivoimalla tuotetun sähkön käyttöön vuoden 2011 alusta alkaen. VR konsernin tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian käytön osuus yli 60 % vuoteen 2020 mennessä (kaikesta konsernin energiankäytöstä). Vuonna 2014 uusiutuvan energian osuus oli 56 %.


Turun kaupungin uusiutuva sähkö on hyvä eurooppalainen malli kestävästä kehityksestä

Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman mukaisesti kaupunki on pyrkinyt huomioimaan kestävän kehityksen kriteerit kaikissa hankinnoissaan. Myös linjaus uusiutuvista energialähteistä tuotetun sähkön hankinnasta sisältyy ohjelmaan. (2013)


Energiatehokkuuspalvelut kilpailutettiin sähkön hankinnan rinnalla

Hansel Oy kilpailutti vuonna 2010 sähkönhankintapalvelut, sähköntuotannon ja energiatehokkuuden asiantuntijapalvelut valtionhallinnon organisaatioille. (2010)

Hansel Oy – Energiatehokkuuspalvelut kilpailutettiin sähkön hankinnan rinnalla (pdf) (115.8 KB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.