Ympäristökriteerit

Motiva: Ympäristökriteerit lampuille

Sisävalaistus – lamput – Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa (pdf) (122.1 KB)

Julkaisija:
Motiva
Julkaistu: 2013
Laajuus: 4 s.

Lue ensin: Näin käytät hankintaohjeitamme

Ohje auttaa valitsemaan energiatehokkaampia ja ympäristöä säästävämpiä lamppuja. Ohjeessa esitellään ympäristökriteereitä, joita hankintayksiköt voivat hyödyntää tarjouspyynnöissään.

Ohjeen ympäristökriteerit koskevat seuraavia ominaisuuksia:
  • lampun energiatehokkuus
  • käyttöikä (h)
  • valon väri (K)
  • sytytyskertojen määrä
  • valovirran alenema
  • värintoistokyky (Ra)
  • elohopeapitoisuus


Motiva: VALTTI-elinkaarikustannuslaskuri

Julkaisija: Motiva
Julkaistu: 6/2016

VALTTI-elinkaarikustannuslaskuri on tarkoitettu valaistushankinnan elinkaarikustannusten vertailuun, kun käytettävissä on tarjouksia tai alustavia hintatietoja valaistavan kohteen valaistusratkaisusta. Laskennassa huomioidaan mm. investointi-, energia-, huolto- ja kunnossapitokustannukset. VALTTI-laskuri on hankintadirektiivin mukainen elinkaarikustannusten laskentatyökalu, sillä se on kaikille avoimesti saatavilla ja kehitetty yhteistyössä alan yritysten, hankkijoiden ja alan asiantuntijoiden kanssa.

VALTTI-elinkaarikustannuslaskuri

Valaistustieto.fi -sivustolta löydät tietoa energiatehokkaan ja laadukkaan valaistuksen suunnitteluun ja hankintaan. Sivustolta löydät myös esimerkkejä valaistushankinnoista, joilla on saavutettu kustannussäästöjä ja samalla parannettu valaistuksen laatua erilaisissa valaistuskohteissa.

Valaistustieto.fi


Motiva: Kokonaistaloudelliset valaistushankinnat – opas energiatehokkaiden valaistusratkaisujen julkisiin hankintoihin

Julkaistu: 12/2014 (uudistettu painos)
Laajuus: 32 s.

Julkisella sektorilla valaistuksen osuus koko sähkönkulutuksesta saattaa olla jopa kolmasosa. Energiatehokkaat valaistusratkaisut voivatkin merkittävästi vaikuttaa julkisen sektorin energiansäästötavoitteiden saavuttamiseen. Lue oppaasta kokonaistaloudellisista valaistushankinnoista. Opas on julkaistu 2011 ja päivitetty versio tehtiin 12/2014.

Kokonaistaloudelliset valaistushankinnat – Opas energiatehokkaiden valaistusratkaisujen julkisiin hankintoihin (pdf) (3.7 MB)


Euroopan komissio: ympäristökriteerit sisävalaistukselle

Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EUssa – Sisävalaistus (pdf) (157.6 KB)

Julkaistu: 2012
Laajuus: 20 s.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.