Ympäristöosaava ammattikeittiö

Ammattikeittiöissä työskenteleviä koulutetaan ympäristöosaajiksi ympäristöpassin avulla. Siihen kuuluu verkossa toimiva osaamistesti ja sen tukiaineisto. Osaamistesti on suunnattu jo ammatissa toimiville, mutta se voidaan suorittaa myös osana alan opintoja.

Koulutusmateriaali perehdyttää ruokapalvelun ammattilaiset ympäristönäkökohtien huomioimiseen ruokalistojen suunnittelussa, elintarvike- ja laitehankinnoissa, ja opastaa energiatehokkuutta edistäviin toimintatapoihin.

Ympäristöosaava-verkkosivusto on myös tietopankki kestävän kehityksen periaatteiden mukaisista toimintatavoista ruokatuotannossa ja -palveluissa.

Ammattikeittiöt avainasemassa

Ammattikeittiöillä on tärkeä rooli elintarvikeketjun kestävyyden kehittämisessä alkutuotannosta kuluttajan lautaselle. Kulutuksen ympäristövaikutuksista ja hiilidioksidipäästöistä noin kolmannes aiheutuu ruokailusta. Suurin osa suomalaisista syö säännöllisesti ammattikeittiöiden valmistamia annoksia, joita valmistetaan vuodessa yli 810 miljoonaa.

Kestävyyttä julkisiin ruokapalveluihin

Valtioneuvoston Kestävien valintojen edistämisen periaatepäätöksen mukaan tuotteiden ympäristönäkökohdat ovat nousemassa tärkeiksi kriteereiksi julkisissa hankinnoissa. Julkisissa keittiöissä on tavoitteena tarjota entistä useammin luonnonmukaisesti tuotettua, sesonginmukaista tai kasvisruokaa. Ympäristöpassi-koulutus edistää myös tätä tavoitetta.

Ympäristöpassin valmistelusta vastaa EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopistossa laajassa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Myös Motiva on ollut mukana ympäristöpassin kehittämisryhmässä. Hanke on toteutettu maa- ja metsätalousministeriön Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman (Sre) ja Laatuketjun rahoituksella.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 7.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.