VALTTI – energiatehokkaan valaistuksen tietopankki ja työkalut -projekti 2015-2016

VALTTI-projektin taustaa

Valaistuksen energiatehokkuuden parantamisessa on vielä merkittävästi säästöpotentiaalia. Siirtymä tehokkaampaan teknologiaan on paraikaa käynnissä erityisesti ulkovalaistuksessa, kun elohopeahöyrylamppujen ja niitä korvaavien suurpainenatriumlamppujen tuonti myyntiin Euroopan unionin alueelle päättyi vuoden 2015 huhtikuussa. Valaistushankinnat ovatkin ajankohtaisia monessa kaupungissa, kunnassa, taloyhtiöissä ja kiinteistöissä, joissa on piha-valaistusta käytössä.

Energiatehokkaampiin valonlähteisiin siirtymisen lisäksi energiaa voidaan säästää merkittävästi myös valaistuksen ohjauksella ja hyvällä suunnittelulla, eli valaisemalla vain todellisen tarpeen mukaan.

Valaistushankintoja tehdään nyt paljon, mutta myös vähemmän onnistuneita kokemuksia mahtuu joukkoon. Investointien kannattavuuden tai eri ratkaisujen elinkaarikustannusten vertailu on vaikeaa. Koska säästöjä ei tuo pelkkä lamppujen vaihto, pitäisi osata miettiä myös valaistussuunnittelun ja valaistuksen ohjauksen mahdollisuuksia.

VALTTI-projektin tavoitteet

Motivan koordinoimassa noin vuoden mittaisessa VALTTI-projektissa kehitetään puolueettomaan tietoon perustuva tietopankki sisä-, ulko- tai katuvalaistushankintoja suunnittelevien avuksi. Tietopankki on suunnattu ensisijassa työn puolesta hankintoja tekeville, mutta siitä on hyötyä myös esimerkiksi taloyhtiön valaistuksen uusimista suunniteltaessa.

Hankkeessa toteutetaan myös sähköinen työkalu elinkaarikustannusvertailujen tekemiseen. Tavoitteena on läpinäkyvyyden lisääminen ja tarjousten vertailtavuuden helpottaminen.

Tietopankkiin kootaan myös case-esimerkkejä erityisen onnistuneista valaistuksen uusimishankkeista tai poikkeuksellisen energiatehokkaista ratkaisuista.

VALTTI-hankkeessa on mukana yli 30 valaistusalan toimijaa, valaisin- ja valaistuksen-ohjausjärjestelmien valmistajia, valaistusalan järjestöjä sekä kaupunkeja ja muita julkisen sektorin tilaajatahoja. Tietopankki avataan 9.6.2016.

Projektin aikataulu:
10/2015 – 09/2016

Lisätiedot:

projektipäällikkö
Erja Saarivirta
erja.saarivirta@motiva.fi
puh. 040 669 4119

VALTTI-hankkeen yhteistyökumppanit:

Teknologiateollisuus
Suomen Valoteknillinen Seura
Helsingin kaupunki / Kiinteistövirasto / Tilakeskus
Turun Kiinteistöliikelaitos / Tilakeskus
Lappeenrannan kaupunki
Senaatti-kiinteistöt
Sähkösuunnittelijat NSS ry
Suomen Kiinteistöliitto ry
ISS Palvelut Oy
SLO Oy
AT-Licon
Insinööritoimisto Stacon Oy
AD-Lux Oy
Airam Electric
aLUMEN Oy
Artequa Oy
C2 SmartLight Oy
DECOlight Oy
Ensto Lighting Oy
Fagerhult Oy
Greenled
Greenlux Finland Oy
Helvar Oy AB
iGuzzini Finland & Baltic Oy
I-Valo Oy
Lem-Kem Oy
MTG-Meltron Ltd
Nylund Talotekniikka
Oy Hedtec Ab
Oy OSRAM Ab
Purso Oy/Valaistusjärjestelmät
Valopaa Oy
Valtavalo Oy


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 17.11.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.