Kuopion kaupunki edistyksellinen energiansäästössä

Kuopio kuuluu energiansäästöä edistävissä ja ilmastonmuutosta ehkäisevissä toimissa Suomen kaupunkien kärkeen. Kaupunki on mukana Kuntien energiatehokkuussopimuksessa ja Kuopiossa on jo aiemmin laadittu ilmastostrategia, energiankäytön tehostamissuunnitelma sekä katselmoitu kolmas osa kaupungin kiinteistöistä.

Ilmastostrategia ohjaa paikallisia toimia

Kuopion kaupunki laati jo vuonna 2003 oman ilmastostrategian, joka ohjaa paikallisia toimia kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Strategia jalkautettiin erillisen viestintähankkeen voimin; tavoitteena oli lisätä kaupunkilaisten sekä päättäjien tietoisuutta ilmastonmuutoksesta, Kuopion ilmastostrategiasta sekä eri kohderyhmille sopivista vaikutusmahdollisuuksist ja toimista.

Energiankäytön tehostamissuunnitelma

Vuonna 2004 toimeenpantu energiankäytön tehostamissuunnitelma kohdistuu Kuopiossa sekä kaupungin omaan henkilöstöön että kaupungissa toimiviin pk-yrityksiin. Suunnitelman mukaisesti on kaupungin henkilöstöä koulutettu: tavoitteena on ensisijaisesti toimitilojen ja toimintojen energiankulutuksen ja ympäristökuormituksen vähentäminen. Koulutuksessa keskityttiin erityisesti toimistolaitteiden hankintaan ja käyttötottumusten muutokseen.

Kuopiossa arvioitiin että kaupungin sähkökustannukset ovat vuosittain noin 1,2 miljoonaa euroa. Jos sähkönkulutusta voitaisiin vähentää 10 prosenttia, vähentyisivät hiilidioksidipäästöt vuosittain 1 390 tonnia ja rahaa säästyisi yli 100 000 euroa.

Pk-yrityksille suunnatun hankkeen tavoitteena oli vähentää yritysten aiheuttamia päästöjä ja energiankulutusta parantamalla energiansäästön ja ympäristöasioiden hallinnan välistä yhteyttä. Kohderyhmäksi valittiin pk-yritykset koska niissä potentiaali oli suurin.

Lisää aiheesta:

Parhaat käytännöt – Kuopion kaupunki edistyksellinen energiansäästössä (pdf) (225.8 KB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 1.12.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.