Liikenne ja liikkuminen

Liikenne aiheuttaa noin viidenneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Liikenteen pakokaasupäästöt heikentävät lisäksi paikallisesti ilmanlaatua. Tämä korostuu etenkin runsasliikenteisillä kaupunkialueilla. Liikennejärjestelmän kehittämisessä julkisella sektorilla on ratkaiseva rooli.

Paikallisliikenteen päästöt kuriin, kuljetushankintoihin tehokkuutta

Kunnat voivat merkittävästi vaikuttaa liikenteen päästöjen vähenemiseen, sillä kaavoituksella ja yhdyskuntasuunnittelulla sekä kuljetuspalvelujen hankinnalla vaikutetaan liikenteen määrään sekä päästöihin. Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen edellytysten kehittäminen on tärkeää.

Liikennesuunnittelulla voidaan edistää myös liikenteen sujuvuutta, ja kuljetuspalvelujen hankinnoilla voidaan vaikuttaa kuljetusten energiankäyttöön ja päästöihin. Kuntalaisia voidaan myös kannustaa tiedotuksen ja markkinoinnin keinoin energiatehokkaaseen liikkumiseen kuten pyöräilyyn tai taloudellisen ajotapaan.

Julkisen sektorin työmatkat energiatehokkaiksi

Kunnat, kaupungit ja muut julkiset toimijat voivat vaikuttaa myös itse työnantajana oman henkilöstönsä liikkumistapoihin. Tavoitteena on henkilöstön työpaikan ja kodin välisten sekä työasiamatkojen ohjaaminen ympäristöystävällisempään ja energiatehokkaampaan suuntaan.Vastuullinen työantaja tukee työntekijöiden viisasta liikkumista.  Lue lisää kestävästä liikkumisesta työpaikoilla.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 7.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.