Fossiilisista uusiutuvaan energiaan

Fossiilisten energialähteiden korvaaminen uusiutuvalla energialla julkisen sektorin omassa toiminnassa

Energia- ja ilmastostrategian tavoitteiden mukaan valtionhallinto luopuu toimitilojensa öljylämmityksestä vuoteen 2025 mennessä ja kaikkia julkisia toimijoita kannustetaan samaan.

Suomi on myös sitoutunut luopumaan kivihiilen käytöstä energiantuotannossa vuoteen 2030 mennessä. Osana energia- ja ilmastostrategian toimeenpanoa hallitus on antanut esityksen kivihiilen energiakäytön kieltävästä lainsäädännöstä. Luonnoksen mukaan hiilen käyttö sähkön- tai lämmöntuotannon polttoaineena olisi joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kielletty 1.5.2029 alkaen. Lakimuutoksen tavoitteena on myös välillisesti edistää energiajärjestelmän vähähiilisyyttä ja uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa.

Kuntien öljy- ja sähkölämmitteiset kiinteistöt ja lämpöpumppuinvestoinnit

Kunnissa on edelleen huomattava määrä öljy- tai sähkölämmitteisiä kohteita, kuten päiväkoteja, urheiluhalleja ja vanhusten palvelutaloja, joiden lämmöntuotannossa saavutettaisiin huomattavia taloudellisia hyötyjä siirtymällä uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Öljy voidaan usein korvata hakevoimalalla tai maalämmöllä.

Motivan kunnille tekemän kyselyn mukaan noin 80 prosentilla vastaajista oli jo kokemusta lämpöpumppuinvestoinneista. Lämpöpumppuinvestointeja oli tehty pääosin energiansäästö- ja kustannussäästösyistä.

Hankinnan vaikeimpana osa-alueena pidettiin tarjousten keskinäistä vertailua ja todenmukaisten kustannusvaikutusten selvittämistä. Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi, että ennen kilpailutusta tehtiin kattava esisuunnittelu, mutta vain muutama vastaaja oli käyttänyt hankinnan apuna hankintakonsulttia. Suunnittelijan ja hankintakonsultin käyttö on kuitenkin tilaajan ehdoton etu. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan järjestelmän parempi toiminnan tehokkuus. Hankintakonsultin avulla kilpailutus ja tarjousten vertailu on helpompaa.

Myös oma aurinkosähkön tuotanto on kasvanut huomattavasti viime vuosina julkisen sektorin kiinteistöissä. Kunnan omien budjettivarojen lisäksi aurinkoenergiahankintoja voi toteuttaa muun muassa leasing-rahoituksella tai pitkäaikaisella energian ostosopimuksella. Esimerkiksi Kuntarahoitus tarjoaa edullista rahoitusta kuntien energiainvestointeihin. Aurinkovoimalan rahoituksen, ylläpidon ja huollon voi ulkoistaa järjestelmän toimittajalle. Kätevä tapa hankkia aurinkosähköä on osallistua yhteiskilpailutukseen ja kimppahankintaan.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 5.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.