Älä päästä vesiputkia jäätymään

Pakkasten kiristyessä riski vesiputkistojen ja vesimittarin jäätymisestä kasvaa. Erityisesti sään nopea lauhtuminen lisää putkirikkojen vaaraa, koska putkessa oleva vesi laajenee ilman lämmetessä, ja voi halkaista putken. Jäätyneiden putkien sulatus kannattaa tehdä varovasti esimerkiksi lämpöpuhltimella. Tarvittaessa käänny ammattilaisten puoleen.

Ennaltaehkäise putkien jäätymistä kotikonstein:
  • Kytke viimeistään pakkasten alkaessa jäätymistä ehkäisevät sähköiset lämmityslaitteet päälle. Tällaisia ovat mm. termostaatilla varustettu lämpöpuhallin tai sähköpatteri sekä putken päälle kierrettävä sulanapitokaapeli.
  • Myös vesiputken sisään voi asennuttaa sähkölämmityskaapelin. 
  • Suojaa maassa olevat putket etenkin, jos ne ovat jäätyneet aikaisempina vuosina. Lumi on hyvä eriste, mutta tarvittaessa suojaksi voi lumen lisäksi laittaa muutakin eristemateriaalia.
  • Eristä huolellisesti myös kohta, jossa on putken läpivienti rakennukseen ja ainakin ne vesiputken osat, jotka sijaitsevat kylmissä tai pakkasilmalle alttiissa tiloissa.
  • Tarkista vesimittaritilan lämpötila laitteen vierestä. Esimerkiksi kellarissa seinän vieressä lämpötila voi laskea pakkasellekin. Pienitehoinen pakkasvahti auttaa pitämään lämpötilan plussalla ja on edullinen varokeino. Vaihtoehtoisesti voit käyttää lämmityskaapelia tai muuta erillistä sähkölämmitintä.
  • Varmista, että varastoissa tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla on riittävä peruslämpö, mikäli niissä on vesikalusteita tai vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.
  • Mikäli jäätymisriski on ilmeinen, eikä muita keinoja ole tarjolla, jätä hana valumaan pienellä virtauksella.
  • Myös viemärin jäätyminen on äärimmäisissä olosuhteissa mahdollista, erityisesti vapaa-ajan asuntojen kohdalla.
  • Varmista riittävä peruslämpötila.


hana_jaassa
Pakkasten lauhtuessa kannattaa tarkkailla riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Isot vuodot tai vesiputken jäätymisen asukas havaitsee yleensä nopeasti vesiputkiston äkillisesti alentuneena paineena ja putkistosta kuuluvana veden virtauksesta aiheutuvana suhinana, vaikka vettä ei laskettaisikaan.

Rakentajan kannattaa ottaa hyvä jäätymissuojaus listalle epämieluisten ja pahimmillaan vakavaa vahinkoa aiheuttavien talviaikaisten putkirikkojen ehkäisemiseksi. Putkistojen lämmityksen voi toteuttaa esimerkiksi asentamalla lämmityskaapeli putken viereen ja käyttämällä riittäviä lämpöeristeitä.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 6.2.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.