Älä päästä vesiputkia jäätymään

Pakkasten kiristyessä riski vesiputkistojen ja vesimittarin jäätymisestä kasvaa. Erityisesti sään nopea lauhtuminen lisää putkirikkojen vaaraa, koska putkessa oleva vesi laajenee ilman lämmetessä, ja voi halkaista putken.

Jäätyneiden putkien sulatus on aina ammattilaisten tehtävä, mutta kotikonstein voi jo ennakkoon ehkäistä jäätymistä:
  • Kytke viimeistään pakkasten alkaessa jäätymistä ehkäisevät sähköiset lämmityslaitteet päälle.
  • Suojaa maassa olevat putket etenkin, jos ne ovat jäätyneet aikaisempina vuosina. Lumi on hyvä eriste, mutta tarvittaessa suojaksi voi lumen lisäksi laittaa muutakin eristemateriaalia.
  • Eristä huolellisesti myös kohta, jossa on putken läpivienti rakennukseen.
  • Jos sähköistä suojausta ei ole, harkitse vesiputken sisään asennettavan lämmityskaapelin asennuttamista.
  • Tarkista vesimittaritilan lämpötila laitteen vierestä. Esimerkiksi kellarissa seinän vieressä lämpötila voi laskea pakkasellekin. Pienitehoinen pakkasvahti auttaa pitämään lämpötilan plussalla ja on edullinen varokeino. Vaihtoehtoisesti voit käyttää lämmityskaapelia tai muuta erillistä sähkölämmitintä.
  • Varmista, että varastoissa tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla on riittävä peruslämpö, mikäli niissä on vesikalusteita tai vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.
  • Mikäli jäätymisriski on ilmeinen, eikä muita keinoja ole tarjolla, jätä hana valumaan pienellä virtauksella.
  • Myös viemärin jäätyminen on äärimmäisissä olosuhteissa mahdollista, erityisesti vapaa-ajan asuntojen kohdalla.
  • Varmista riittävä peruslämpötila.

Pakkasten lauhtuessa kannattaa tarkkailla riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Isot vuodot tai vesiputken jäätymisen asukas havaitsee yleensä nopeasti vesiputkiston äkillisesti alentuneena paineena ja putkistosta kuuluvana veden virtauksesta aiheutuvana suhinana, vaikka vettä ei laskettaisikaan.

Rakentajan kannattaa ottaa hyvä jäätymissuojaus listalle epämieluisten ja pahimmillaan vakavaa vahinkoa aiheuttavien talviaikaisten putkirikkojen ehkäisemiseksi. Putkistojen lämmityksen voi toteuttaa esimerkiksi asentamalla lämmityskaapeli putken viereen ja käyttämällä riittäviä lämpöeristeitä.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.12.2016