Hyvin tehty – kokemuksia energiansäästöstä

Taloyhtiö vaihtoi öljyn aurinko- ja maalämpöön

Kun vanha öljylämmitysjärjestelmä alkoi tulla tiensä päähän rivitalossa Kangasalla, vaihdettiin öljylämmitys aurinko- ja maalämpöön vuonna 2014. Erämiehentien asukkaat olivat myötämielisiä uusiutuvan energian käyttöönottoon eikä heitä tarvinnut erikseen innostaa asiaan. 


Oli selvää, ettei vanhoja öljylämmityslaitteistoja kannata uusia, vaan siirrytään ekologisempaan ja edullisempaan lämmitysmuotoon. 


”Saimme maalämmön käyttöön ennen seuraavaa lämmityskautta. Poraukset sujuivat ilman suurempia yllätyksiä. Itse laitteiden asennus sujui nopeasti ja maalämpö oli käyttövalmis kesäkuussa”, taloyhtiön hallituksessa vaikuttanut Leena Haila muistelee.

Hyvä suunnittelu maksaa vaivan

Taloyhtiön hallitus käytti hankkeessa apuna asiantuntijaa suunnittelussa ja valvonnassa projektin aikana. Hailan mielestä keskeistä saneeraushankkeessa on hyvä suunnittelu etukäteen, ja urakkaa suorittavan yrityksen kanssa kannattaa tehdä tarkat suunnitelmat ja sopimukset.

Hanke saatiin alkuun kevättalvella, jolloin oli mahdollista säästää kaivojen porauskustannuksissa. Koko lämmityssaneeraus maksoi noin 250 000 euroa, josta käyttövettä esilämmittävän aurinkokeräinjärjestelmän osuus oli noin 20 000 euroa. Työtä valvoneen suunnittelijan osuus oli vajaa 10 000 euroa.

Aurinkokeräin
Kulutus ennen saneerausta
- öljyä  329 000 kWh/v

Kokonaisinvestointi
- järjestelmä asennuksineen 250 000 €

Lämpöpumpun sähkönkulutus
- 113 500 kWh/v
 
Säästöt
- energiansäästö/v 68 % (225 500 kWh)
- kustannussäästö 14 800 €/v

Aurinkolämmöllä voi tehostaa maalämpöpumpun toimintaa lisälämmittämällä maasta nousevaa lämmönkeruupiiriä tai vaihtoehtoisesti varastoimalla aurinkolämpöä lämpökaivon kautta kallioperään. Aurinkolämpö voidaan myös mitoittaa tuottamaan kesällä lämmintä käyttövettä, jolloin lämpöpumppua ei välttämättä tarvita käyttää ollenkaan.

”Kannattaa selvittää kuinka syvällä kallio on suunniteltujen kaivojen kohdalla. Maalämpö on todella suositeltava lämmitysmuoto, öljylämmityksestä kannattaa pyrkiä pois”, Haila vinkkaa.

Käyttökokemukset ovat olleet pääosin positiivisia. ”Olemme tyytyväisiä ekologiseen lämmitysmuotoomme, joka myös tulee edullisemmaksi kuin aikaisemmin käytössä ollut öljylämmitys”, Haila sanoo. Lämmityskustannusten vuosisäästö on ollut noin 14 800 euroa.

Asiantuntijan vinkit:
  • Valmistaudu urakkaan ajoissa. Saat parempia tarjouksia ja säästät kustannuksissa.
  • Käytä mitoitukseen ja suunnitteluun asiantuntijaa. Näin varmistat energiatehokkuuden ja toimivuuden koko pitkälle käyttöiälle. Väärä mitoitus voi syödä suunnitellut säästöt.
  • Ole tarkkana sopimuksissa ja vaadi selkeitä vastuiden kirjaamista – näin vältyt ongelmatilanteissa turhan vastuun pallottelun. 

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sirpa Mustonen
Viestintäpäällikkö
+358 (0) 9 6122 5052

Sivua päivitetty viimeksi 1.9.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.