Hyvin tehty – sujuvasti öljystä pellettiin

Turussa Karjakujalla sijaitseva 1940-luvulla rakennettu paritalo muutettiin 1970-luvulla yhden perheen asunnoksi. Talossa on puolitoista kerrosta asuintilaa ja lisäksi kellari. Lämmitettävää pinta-alaa on noin 180 m2. Vuonna 2013 saneerattiin lämmitysjärjestelmä ja vaihdettiin öljykattila pellettikattilaan.

”Saneeraus onnistui ja pellettikattila toimii hyvin, samoin itse suunniteltu ja toteutettu seuranta. Pellettivarastokin saatiin toteutettua ahtaaseen ja matalaan tilaan. Samassa yhteydessä suihkut vaihdettiin vähän vettä kuluttaviin niin, että lämpimän veden tuotanto riittää kahteen suihkuun ilman varaajaa”, toteaa talon omistaja ja asukas Kim Andersson-Berlin.

Seurantajärjestelmässä sisä- ja ulkolämpötilat, pattereihin lähtevä vesi, lattialämmitykseen lähtevä vesi ja savukaasulämpötila sekä pumppujen ja venttiilien käyttötiedot tallentuvat verkkolevylle minuutin välein.

”Olen omille kotisivuilleni ohjelmoinut skriptit, joiden avulla voin laatia päiväkohtaisia tai vuosikohtaisia kaavioita lämpötiloista, pumppujen käyttöasteista ja pelletin kulutuksesta.”

Andersson-Berlinin mukaan kokonaisuuden hallinta on tärkein asia. Jos kokonaisuuden hahmottaa hyvin niin hanke onnistuu varmasti. On muistettava, että kaikki järjestelmät vaikuttavat toisiinsa. Esimerkiksi vanhassa talossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja kivinen piippu keskellä taloa, on oltava tuli piipun pohjalla, jotta ilmanvaihto toimii niin kuin se on ajateltu. Pellettijärjestelmässä keskeistä on suunnitella myös pellettien varastointi ja kuljetus kohteeseen toimiviksi.

Kustannussäästöjä omalla työllä ja kierrätyksellä

Andersson-Berlinin mukaan järjestelmä on toiminut hyvin. Ensimmäisinä vuosina huolto maksoi noin 200 euroa vuodessa, mutta nykyisin hän tekee huollot itse. Pelletin hinta on tällä hetkellä noin 270 euroa per tonni (5,8 c / kWh). Järjestelmän energiantuotanto on ollut odotusten mukainen.

”Pitkän pohdiskelun ja kustannusvertailujen sekä monien tarjousten jälkeen löysin pelletti-foorumilta käytettynä lähes uuden kattilan pannun ja ruuvit. Sain alkuperäisen myyjän yhteystiedot ja he tulivat asentamaan järjestelmät uuteen osoitteeseen. Erittäin hyvin toimi yhteistyö.”

Pellettivaraston mies rakensi itse. Myös siirtoruuvit hän asensi ja muokkasi itse. Varaston seinät ja katto on 100 mm:n palovillalla ja gyprokilla paloeristetty. Katto on suojattu maalatulla pellillä ja seinät vanerilla sisältäpäin. Matalan varaston noin 1 700 mm:n syöttöputki on litistetty niin, että pelletit syötetään sisään koko varaston leveydeltä. Näin saadaan koko varasto helposti täyteen. Noin puolet varastosta on rakennettu automaattisesti tyhjentyväksi ja loppuosaan jää ”varatankki”. Varastoon kuljetaan täysikokoisen palo-oven kautta. Se pitää suojata siilopaineelta sisältäpäin.

Vaikka kokemukset ovat pääosin positiivisia, niin jotain yllätyksiä yleensä sattuu. Andersson-Berlin kertoo yllättyneensä pölyn määrästä bulkkipelleteissä.

Pölyeristys kerralla kuntoon

”Pölyn tiivistys piti tehdä kahteen kertaan. Pöly ei sovi polttimeen. Kerran on polttimessa tapahtunut takapalo, kun se sai sisuksiinsa pelkkää pölyä. Onneksi turvajärjestelmät pelittivät ja poltin hoiti sammuttamiset itse.”

Pölyeristyksen hän tekisikin paremmin alusta alkaen, jos olisi mahdollista tehdä sama työ uudestaan. Iloinen yllätys sen sijaan oli pellettijärjestelmän vähäinen nuohoustarve.

”Luulin, että pellettijärjestelmän kanssa olisi joutunut pelaamaan ja huoltamaan paljon enemmän. Nyt nuohoan pannun kerran kesässä ja tyhjennän tuhkat muutaman kerran vuodessa. Ylipäätään jos jokin toimii, sitä ei pidä muuttaa. Kannattaa kohdistaa työt sinne, missä niistä saa joko eniten hyötyä tai iloa”, hän sanoo.

Kim Andersson-Berlin ja tytär
Pellettijärjestelmän hinta:
  • pellettikattilan poltin ja ruuvit noin 4 000 euroa (käytetty yhden talven)
  • kuljetin noin 200 euroa
  • putkiasennukset ja sähkötyöt pannuhuoneessa noin 3 000 euroa
  • venttiilien ja pumppujen ohjaus asennettuna noin 1 500 euroa
  • pellettivaraston rakentaminen noin 1 500 euroa
  • timanttiporaukset noin 350 euroa
  • palo-ovi 650 euroa.

Järjestelmän hankintahinnaksi tuli yhteensä noin 11 500 euroa.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sirpa Mustonen
Viestintäpäällikkö
+358 (0) 9 6122 5052

Sivua päivitetty viimeksi 22.11.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.