Omakotitalot

Pientaloissa lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisut vaihtelevat, ja toimenpiteet tuleekin omakotitaloissa, paritaloissa ja rivitaloissa valita talokohtaisesti.

Jos pientaloyhtiössä on keskitetty vesikiertoinen lämmitys (eli lämpö tulee yhdestä paikasta useaan huoneistoon), huoltoyhtiö, isännöitsijä tai asukasisännöitsijä kytkee lämmöt päälle. Tällöin asukas toimii samoin kuten kerrostaloasukaskin. Jos lämmitys on huoneistokohtainen (sähkölämmittimet), lämmittimen voi säätää haluamallaan tavalla.

Omakotitaloissa asukkaalla on eniten tehtävää ja myös itsellään vastuu järjestelmien toiminnasta. Testaa ajoissa sähköpattereiden tai vesipatteriverkon sekä termostaattien toiminta. Jos kyseessä on öljy-, pelletti-, puukattila- tai hakelämmitys ja tilojen lämmitys on ollut kesäaikana pidempään suljettuna, voi polttimen toiminnassa ilmetä ongelmia. Alkusyksystä huoltoliikkeen saa usein helpommin paikalle kuin talvipakkasilla.

Jos omakotitalossa on vesikiertoiset lämpöpatterit, patterit kannattaa ilmata eli poistaa niihin kertynyt ilma. Vesikiertoisten pattereiden vedenpaine on syytä tarkastaa ennen ja jälkeen ilmauksen. Vesikiertoisen lattialämmityksen ilmaamisessa kannattaa käyttää ammattilaista.

Patterin termostaatteja voi kiertää ääriasennosta toiseen ja näin testata, että lämmitys toimii. Jos vesikierto on kytketty pois, se pitää muistaa kytkeä päälle ennen lämmityskautta. Tällöin lämmitys käynnistyy automaattisesti. Useimpien tilojen lämmitystä rajoittaa termostaatti, jota säätämällä voi testata toimivuutta.

Jos talossa on ”kuiva” sähkölämmitys, voi asukas testata sähköpatterien tai lattialämmityksen toimivuutta termostaattia säätämällä. Rakenteesta riippuen lattia saattaa lämmetä vasta useiden tuntien tai jopa lähes vuorokauden viipeellä. Tarkista myös kiertovesipumpun toimivuus. Iäkkään pumpun korvaamista uudella kannattaa harkita, sillä uudet pumput säästävät sähköä 50–80 prosenttia 20 vuotta vanhaan pumppuun verrattuna.

Pesutilojen lattialämmitys on syytä kytkeä päälle viimeistään lämmityskauden alkaessa, joko tasaisella lämpötila-alueella tai pinta-asenteisen lattialämmityksen kohdalla jaksottaisena käyttönä (muutaman tunnin jaksoin vuorokauden aikana). Asukkaan kannattaa huolehtia, että pesutilojen ilmanvaihto toimii koko ajan. Esimerkiksi koneellisen ilmanvaihdon pitää olla aina päällä.

Ilmanvaihto kytketään talviasentoon. Koneellisessa ilmanvaihtokoneessa lämmöntalteenotto kytketään päälle ja tuloikkunoiden venttiilit käännetään talviasentoon. Jos talossa on painovoimainen ilmanvaihto, korvausilmaventtiilit säädetään ”talviasentoon”. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa talviaikana venttiilistä voi tulla kylmää ilmaa liikaakin, jolloin venttiili on säädettävä pienemmälle.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 12.12.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.