Kuiva sähkölämmitys -

ylläpito ja säätö

Yleisimpiä kotitalouksissa olevia sähkölämmityslaitteita ovat sähköinen lattialämmitys ja sähköpatterit.

Sähköinen lattialämmitys

Sähköisessä lattialämmityksessä käytetään noin 3-6 mm paksua sähkökaapelia, joka lämpenee samalla periaatteella kuin vaikkapa sähkövastus, kun siihen kytketään virta. Uudisrakentamisessa asennetaan betonisen lattian valuraudoitukseen kiinni kuten vesikiertoinen putkisto. Sähköinen lattialämmitys on yleinen saneerausratkaisuissa ja erityisesti remontoitaessa pesu- ja saunatiloja, sillä sähkökaapelin etuihin kuuluvat erityisesti vähäinen valukerroksen paksuus ja tästä johtuva nopea reagointi sekä vesikertoiseen ratkaisuun nähden pienempi lämpöhäviö alapohjan kautta.

Termostaattien uusiminen

Termostaatin vaihto on useimmiten tarpeen, jos sähköistä lattialämmitystä halutaan ohjata ajastetusti. Suurin hyöty saadaan, kun lattialämmitys on nopeasti reagoiva eli asennettu lähelle lattian pintaa. Termostaatin vaihdon kustannus on noin 100-200 €/termostaatti.

Uusinta on tarpeen kun:
 • vanha termostaatti on yli 20-vuotias
 • tarvitaan tarkempaa säätöä, etäohjausta, ohjelmointimahdollisuutta tai muita ominaisuuksia mm. poissaolopudotuksia tehdessä
 • vanha termostaatti on mekaaninen (kannattaa hankkia elektroninen termostaatti)
 • tehdään kotiautomaatio-hankintaa. (LINKITYS TOISAALLE AUTOMAATIO-AINEISTOON)
Etenkin vanhempien sähkölämmitteisten pientalojen huonetiloissa, joissa on jatkuvatoiminen lattialämmitys ja kivilattia, vaihtaminen kannattaa. Erityisen kannattavia tiloja ovat tyypillisesti pesu- ja saunatilat.

Säästöesimerkki ohjelmoitavalla termostaatilla
Pesu- ja saunatiloissa voidaan termostaattien uusimisella saavuttaa parhaimmillaan jopa 50 prosentin ja noin 1000-2000 kWh/a säästö pesutilojen lämmitysenergian kulutuksessa. Tällöin pesutilan lämpötila nostetaan uudella termostaatilla tarkasti viihtyvyystasolle vain tilan käytön ajaksi. Muun ajan lämpötila lasketaan niin alas kuin tilan ja lattiarakenteen lämpötekniset ominaisuudet, lämmitysteho ja aikaviiveet sallivat.

Jos kaapelit on asennettu melko lähelle lattiapintaa eikä betonivalun paksuus ole suuri, kannattaa termostaatit uusia ohjelmoitaviksi. Tällöin lämmitystä voi helposti ohjata viikkoajastimen avulla käyttöaikoihin sopivaksi. Termostaatin vaihdon kustannus on noin 100-200 €/termostaatti. Huom! Mitä paksumpi betonivalu on, sitä hitaammin betoni lämpenee ja viilenee. Varusta huoneet lämpömittareilla ja seuraa lämpötiloja.

Ohjelmoitavan termostaatin muita hyviä ominaisuuksia:  

 • viikkokellon ohitus
 • tehonsäätömahdollisuus tietyllä aikajaksolla
 • lisälämmitys tietyn aikajakson ajan
 • erilaisia mukautumis- ja oppimistoimintoja
 • lukitusmahdollisuus
 • toimintavarmistus sähkökatkojen varalle
 • vikailmoitukset sekä tehdasasetusten palautus.


Sähköpatterit eli lämmittimet

Vanhat mekaanisilla termostaateilla varustetut sähkölämmittimet eli patterit ovat välillä tulikuumia ja taas hetken päästä kylmiä. Kun patterit ovat ikkunoiden alla, kylmien jaksojen aikana ikkunan lähellä jäähtynyt ilma pääsee laskeutumaan lattialle ja saa aikaan vedontunnetta. Uudet elektroniset termostaatit estävät ilmiötä syntymästä. Useimmiten termostaatti on kiinteästi osa sähköpatteria ja koko lämmitin on tällöin vaihdettava. Joissakin pattereissa termostaatti on erillinen laite, joka voidaan erikseen vaihtaa.

Nykyaikaiset patterit pystyvät tuottamaan tilaan jatkuvasti lämpöä juuri oikeassa suhteessa ja asunnossa on tasaisen lämmintä. Vaihtamalla sekä sähköpatterit että termostaatit, talon kokonaiskulutus voi laskea jopa 10 % ja lämmitysenergian kulutus 20 %. Yli 30-vuotiaat patterit kannattaa uusia jo yksin energiansäästönkin kannalta. Patterien vaihdon kustannus on noin 150-250 €/patteri.
Sähköpattereiden vaihto sujuu useimmiten melko helposti, vie vain vähän aikaa ja työn kustannuksetkin jäävät kohtuullisiksi.  Vaihdon voi tehdä sähköurakoitsija, jolla on työhön tarvittavat asianmukaiset luvat.

Vanhojen sähköpattereiden vaihdon myötä energiankulutus pienenee ja asumismukavuus paranee. Nykyaikaisten pattereiden tärkeimmät ominaisuudet ovat tarkka ja nopeasti reagoiva termostaatti sekä pieni massa.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 20.11.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.