Kestävä kuluttaminen ja hankinnat

Sähkölaitteet aiheuttavat noin 30 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta. Ostopäätöksellä on kauaskantoisia vaikutuksia, sillä laitteen käyttökustannukset saattavat kohota jopa suuremmiksi kuin sen hankintahinta.

Sähkölaitteita kannattaa hankkia vain tarpeeseen – monia laitteita voi vuokrata tai lainata käytön ajaksi. Mikäli päädyt laitteen ostamiseen, satsaa laatuun, kestävyyteen, ympäristöystävällisiin materiaaleihin ja energiatehokkuuteen. Osta laadukkaita tuotteita ja laitteita, joita voidaan huoltaa ja korjata.

Tutustu huolellisesti laitteen käyttöohjeeseen. Se tarjoaa yksityiskohtaista tietoa energiansäästömahdollisuuksista sekä vinkkejä ja ohjeita, joiden avulla käytät laitetta luotettavasti ja turvallisesti. Asentamalla, käyttämällä ja huoltamalla laitetta oikein lisäät sen käyttövuosia.

Tavaroiden ostamiselle ja omistamiselle on vaihtoehtoja. Anna lahjaksi aikaa, palveluita ja elämyksiä. Suosi vuokrauspalveluja tai uusia yhteiskäyttö- ja naapuriapupalveluja.


Kierrätä ja lajittele

Huolehdi käytöstä poistettavaien tavaroiden asianmukaisesta kierrätyksestä. Ehjiä tai korjattavissa olevia ja vielä käyttökuntoisia laitteita, tavaroita ja vaatteita voit tarjota kirpputorille tai Facebookin kierrätysryhmiin.

Rikkoutuneet ja energiasyöpöt laitteet, kuten vanhat jääkaapit, kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteisiin. Näin arvokkaita materiaaleja saadaan talteen ja raaka-aineiksi.

Selvitä kotipaikkasi lajitteluohjeet ja keräyspisteet erilaisille jätteille.

kestokulutus
Tiedätkö oman hiilijalanjälkesi? Pienennät sitä tehokkaasti vähentämällä yksityisautoilua ja ulkomaanmatkoja. Helpoiten se onnistuu, kun siirryt uusiutuvalla energialla tuotettuun sähköön ja lämpöön. Kiinnitä huomio myös ruokavalintoihisi.

Laske ilmastovaikutuksesi Suomen ympäristökeskuksen Ilmastodietti-laskurilla.

Valinnoillasi viestität kauppiaille, valmistajille ja sähköntuottajille energiatehokkuuden ja ympäristön huomioon ottamisen tarpeellisuudesta.


Energiamerkintä

EU-maiden yhteinen energiamerkintä ilmoittaa kotitalouskoneiden energiatehokkuusluokan asteikolla A–G. Laiteryhmien parhaimmistoa ovat A++ ja A+++ -luokkien laitteet.

Energiamerkinnässä ilmoitettu laitteen energiankulutus on mitattu laboratorio-olosuhteissa. Laitteen käyttö ja sijoitus vaikuttavat aina todelliseen kulutukseen. Lisäksi merkintä tarjoaa laitekohtaisia tietoja suorituskyvystä, koosta, tehosta ja tekniikasta. Suomessa merkinnän käyttöä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Pohjoismainen ympäristömerkki ja Euroopan ympäristömerkki

Merkit auttavat valitsemaan ympäristön kannalta parempia tuotteita ja palveluja. Molempien merkkien myöntämisperusteissa tuotteiden ympäristövaikutuksia tarkastellaan koko tuotteen elinkaaren ajalta. Suomessa merkit myöntää Ympäristömerkintä – Motiva Services Oy.


Oliko artikkeli hyödyllinen?


Sivua päivitetty viimeksi 9.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.