Lamppujen ja valaisimien energiamerkintä

Lamppujen energiamerkintä

Sähkölamppujen ja valaisimien energiamerkintä koskee sähköverkkoon kytkettäviä hehku- ja loistelamppuja, suurpainepurkauslamppuja sekä LED-lamppuja ja led-moduuleja. Asetusta sovelletaan siten myös loisteputkiin ja pienloistelamppuihin.

Kotitalouslamppujen energiamerkintä muuttui 1.9.2013, kun EU-asetukseen perustuvat vaatimukset astuivat voimaan.

Valaisimia koskevat vaatimukset astuivat voimaan 1.3.2014, kun käyttöön otettiin valaisimille oma merkintä, jossa esitetään valaisimessa käytettävän tai valaisimen mukana toimitettavan lampun energialuokka.

Energiamerkki – LamputUudistuneessa lamppujen energiamerkissä kerrotaan lampun:
  • merkki ja malli
  • energiatehokkuusluokka (A++ - E)
  • energiankulutus kWh per 1 000 tuntia

Energiamerkki helpottaa erityisesti energiansäästölamppujen ja LED-lamppujen vertailua, sillä vertailuasteikossa A-luokka on jaettu kolmeen ryhmään: A++, A+ ja A. Tehokkaimmat LED-lamput yltävät luokkaan A.

Pakkausmerkinnöistä apua valintaan

Lamppujen pakkausmerkinnät antavat tietoa lampun käyttöiästä (käyttötunnit ja sytytyskerrat), sen tuottamasta valomäärästä (lumen), valon väristä (kelvin), lampun soveltuvuudesta eri käyttökohteisiin ja muun muassa siitä, voiko lampun himmentää.

Pakkausmerkinnöistä löytyy lisätietoa Lampputieto.fi -sivustolta. Lampunvalintakone ja Lamppukoulu auttavat lampun valinnassa.

Valaisimien energiamerkintä

Valaisimiin liitettävässä merkissä ilmoitetaan siinä käytettävän lampun energialuokka ja/tai valaisimen mukana toimitettavan lampun energialuokka. Merkki kertoo myös sen, ovatko valaisimessa käytettävät lamput vaihdettavissa vai ovatko ne kiinteät, jolloin koko valaisin pitää vaihtaa lamppujen rikkouduttua.
Energiamerkki – Valaisin jossa kiinteä LED-lamppuEnergiamerkki – Valaisin jossa lamppu mukana


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 22.11.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.