Pölynimureiden energiamerkintä

Energiamerkki-pölynimuri-yleiskäyttö nettikuva180px
Kuva. Yleiskäyttöön tarkoitettujen pölynimureiden energiamerkki
Pölynimureiden energiamerkintä koskee kotitalouskäyttöön tarkoitettuja verkkosähköä käyttäviä pölynimureita sekä hybridi-imureita.

Merkintä ei koske akkukäyttöisiä pölynimureita eikä märkäimureita, kuiva- ja märkäimureita, robotti-imureita, keskuspölynimureita tai teollisuuspölynimureita, lattiankiillotuslaitteita tai lehti-imureita.

Energiamerkki kertoo imurin energiankulutuksesta sekä sen puhdistuskyvystä ja poistoilman pölyjäämistä. Energiamerkissä imurit luokitellaan keskimääräisen vuotuisen energiankulutuksen mukaan A-G -luokkiin.

Poistoilman pölyjäämät sekä imurin puhdistuskyky niin matolla ja kovilla pinnoilla luokitellaan samoin asteikolla A-G. Merkissä ilmoitetaan myös imurin äänentaso desibeleinä.

Merkintä ottaa huomioon myös imurin käyttötarkoituksen: merkintä erottelee yleiskäyttöön tarkoitetut, kovalle lattialle tarkoitetut sekä mattoimurit.

Pölynimureita on markkinoitu wattimäärillä eli nimellisen ottotehon määrällä, joka ei kerro imurin pölynpoistotehosta. Uusi energiamerkki antaa mahdollisuuden vertailla imureiden puhdistuskykyä sekä niiden energiankulutusta.

Merkintä otetaan käyttöön 1.9.2014, jolloin markkinoille tuotavissa laitteissa on oltava energiamerkintä ja niiden on täytettävä pölynimureille asetetut ekosuunnitteluvaatimukset. Ennen merkinnän käyttöön ottoa markkinoilla oleville imureille merkintää ei tule. Vuonna 2017 merkintää laajenee koskemaan myös hienopölyn vesisuodattimella varustettuja imureita.

Sekä energiamerkinnällä että ekosuunnitteluvaatimuksilla tavoitellaan markkinoille aiempaa paremmin pölyä poistavia mutta energiatehokkaita imureita.

Energiamerkintä tiukentuu 1.9.2017 jolloin energiankulutuksen luokitteluasteikko tulee olemaan A+++ - D.

Energiamerkkien mallikuvat:
Vasemmalla on koville lattiapinnoille tarkoitettujen imureiden merkki ja oikealla mattopinnoille tarkoitettujen imureiden merkki.
Energiamerkki-pölynimuri-kovalattia nettikuva180pxEnergiamerkki-pölynimuri-matto nettikuva180px


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 22.11.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.