Sähköä uusiutuvalla energialla

Asumisen ilmastovaikutuksia voi helposti pienentää valitsemalla uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Se saattaa olla jopa edullisempaa kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö. Vain alkuperätakuulla varmennettua sähköä saa myydä ja mainostaa uusiutuvana.

Sähkön pientuotanto

Yleisimmin sähkön pientuottajan energialähteitä ovat aurinkoenergia ja tuulivoima. Omalla mikrotuotantolaitoksella voi korvata ostosähköä. Pientuotantoon investointi tuo siis säästöjä energialaskussa, ja lisäksi uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön ympäristövaikutukset ovat pienet. Kestävä investointi nostaa myös kiinteistön arvoa.

Pienjänniteverkkoon kytketyn sähköntuotantolaitoksen ensisijainen tarkoitus on tuottaa sähköä kulutuskohteeseen, mutta se voi olla myös yhdistettynä sähkönjakeluverkkoon.

Lue lisää aurinkosähkön suunnittelusta, laitteistoista, asennuksesta ja käytöstä:
Aurinkosähkö


Sahkon-alkupera
Pienennä sähkönkulutuksen ilmastovaikutuksia hankkimalla uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Alkuperätakuu on vahvistus siitä, että sähköäyhtiösi myy ja sinä kulutat ympäristöystävällistä sähköä. Uusiutuva energialähteitä ovat tuuli-, aurinko-, bio- ja vesivoima.

Kilpailuta ja vertaile sähkötuotteita

Sähkön kilpailuttaminen voi säästää kymppejä tai satasiakin vuodessa, kulutuksesta ja asumismuodosta riippuen. Sähkön hinta koostuu sähköenergian myynnistä, siirrosta ja veroista. Tyypillisesti yksityiskuluttajan sähkölaskusta noin 40–50 prosenttia on sähköenergian osuutta, jonka voi kilpailuttaa eri sähkönmyyjien kesken.

Kilpailuttaminen käy vaivattomasti verkossa. Tarkista ensin nykyisen sähkösopimuksesi ehdot. Toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen voi vaihtaa kahden viikon irtisanomisajalla. Mikäli vanha sopimus on määräaikainen, ei sähkönmyyjää voi vaihtaa ennen sopimuskauden päättymistä.

Sopivan sähkösopimuksen valitsemiseksi tarvitset seuraavat tiedot:
  • sähkön vuosikulutus (tai arvio)
  • siirtotariffi ja mittaustapa (yleissähkö + 1-aikamittaus/aikasähkö + 2-aikamittaus/kausisähkö + kausimittaus)

Hinta voi olla kiinteä (määräaikaiset sopimukset) tai muuttua markkinahintojen mukaan, jolloin sähkönmyyjä ilmoittaa sopimushintojen muutoksesta kuukautta ennen. Jos valitset pörssisidonnaisen sähkötuotteen ja käytössä on etäluettava kulutusmittaus, maksat sähköstä pörssihinnan ja myyjän perimän palkkion tuntiperusteisen kulutuksen mukaisesti.

Pörssisidonnainen sähkö sopii, mikäli seuraat aktiivisesti sähkön hinnan vaihteluita ja olet valmis sopeuttamaan omaa kulutustasi edullisen sähkön aikaan sekä valmis kantamaan riskin kulutushuippuihin osuvista hinnan noususta. Etenkin sähkölämmitteisissä omakotitaloissa pörssisähkö voi olla tehokas keino säästää sähkölaskussa.

Kun valitset alkuperätakuulla varmennetun sähkötuotteen, saat varmasti uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Leila Timonen
Viestintäpäällikkö
+358 (0) 9 6122 5019

Sivua päivitetty viimeksi 8.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.