Luokitussäännöt

Ikkunoiden energialuokitus on vapaaehtoinen järjestelmä, jolla informoidaan ostajia ikkunoiden energiateknisistä ominaisuuksista. Järjestelmään voivat liittyä kaikki kotimaiset ja ulkomaiset ikkunavalmistajat.

Ikkunoiden energialuokituksen säännöt – Uusittu v. 2011 – Päivitetty 10.03.2016 (pdf) (220.9 KB)

Luokitustoiminnan organisaatio ja osapuolet

Luokitusjärjestelmän omistaja

Ikkunoiden energialuokitusjärjestelmän ja tuotemerkin omistaa Puutuoteteollisuus ry.

Luokitustoimikunta

Luokituksen säännöistä ja tuotteiden luokituksesta päättää erikseen nimetty luokitustoimikunta. Puutuoteteollisuus ry nimeää luokitustoimikunnassa edustettuina olevat organisaatiot sekä näitä toimikunnassa edustavat henkilöt organisaatioiden omasta esityksestä. Luokitustoimikunnan jäsenet nimetään siten, että toimikunnan puolueettomuus on varmistettu. Toimikunnassa tulee olla edustettuina ainakin tärkeimmät ikkunoita ostavat tahot ja rakennusalaa valvovat viranomaiset.

Toimikunnan jäsenet:
  • Rakennusteollisuus RT ry (puheenjohtaja)
  • Puutuoteteollisuus ry
  • Ympäristöministeriö
  • Suomen Kiinteistöliitto ry
  • Suomen Omakotiliitto ry
  • Motiva Oy (sihteeri)

Luokitusjärjestelmän sihteeristö

Järjestelmän omistaja on antanut ylläpitoon liittyvien käytännön tehtävien hoidon erikseen nimeämälleen sihteeristölle. Sihteeristön tehtäviin kuuluu esimerkiksi ikkunavalmistajien neuvonta ja opastus luokitukseen liittyvissä kysymyksissä, luokitushakemusten vastaanotto ja käsittelyn valmistelu, luokitusjärjestelmän viestintä ja markkinointi ikkunoiden ostajille ja valmistajille, järjestelmän kehittämiseen liittyvät käytännön tehtävät sekä luokitusmaksujen periminen ikkunavalmistajilta ja järjestelmän muu taloudenpito.
  • Sihteeristö: Motiva Oy

Testauslaitokset

Luokitustoimikunnan hyväksymät testauslaitokset määrittävät ikkunoiden tekniset ominaisuudet luokitustoimikunnan hyväksymiä menetelmiä käyttäen ja raportoivat tulokset määrämuotoisesti luokitustoimikunnalle. Testauslaitokset vastaavat testaustulosten oikeellisuudesta.

Lämpöteknisten arvojen laskijat

Luokitustoimikunnan hyväksymät laskijat määrittävät ikkunoiden lämmönläpäisykertoimen luokitustoimikunnan hyväksyttyjä menetelmiä käyttäen ja raportoivat tulokset määrämuotoisesti luokitustoimikunnalle. Laskijat vastaavat laskentatulosten ja käytettyjen lähtötietojen oikeellisuudesta.

Ikkunavalmistajat

Ikkunavalmistajat liittyvät järjestelmään hakiessaan tuotteilleen energialuokitusta. Hakiessaan tuotteelleen energialuokitusta ikkunavalmistaja sitoutuu samalla noudattamaan luokituksen sääntöjä. Ikkunavalmistajalla tarkoitetaan näissä säännöissä varsinaisten valmistajien lisäksi myös ulkomailta tuotavien ikkunatuotteiden maahantuojia ja edustajia. Organisaatio netti


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 28.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.