Kaukolämmön hinta

Lämmitysjärjestelmän valintaa tehtäessä kaukolämmitys kannattaa ottaa yhdeksi vertailtavaksi lämmitystavaksi aina, jos sitä on saatavilla, sillä sen hinta on yleensä kilpailukykyinen. Kaukolämmön hinta riippuu energiayhtiöstä ja tuotantotavasta ja vaihtelee sen vuoksi paikkakunnittain. Käyttäjän kannalta kaukolämpö on hyvin vaivaton, sillä se ei vaadi juurikaan huoltoa tai ylläpitoa.

Kaukolämmön hinta jakaantuu yleensä kolmeen osaan:
  • Liittymismaksu
  • Tehomaksu
  • Energiamaksu
Kaukolämmitykseen liityttäessä maksetaan liittymismaksu, jonka suuruuteen voi vaikuttaa kiinteistön etäisyys lämpölaitoksesta ja kiinteistön koko. Liittymismaksu kattaa muun muassa verkoston rakentamiseen liittyviä kustannuksia.

Kaukolämmön käyttöä mitataan yleensä kiinteistökohtaisesti ja energiamaksua maksetaan käytetystä kaukolämmöstä. Lisäksi maksetaan tehomaksu, joka riippuu liittymän koosta. Kaukolämmön verollinen keskihinta oli 75,00 euroa megawattitunnilta vuonna 2016.
Kaukolämmön verollinen kokonaishinta
Kuva. Kaukolämmön verollisen kokonaishinnan (sisältää liittymismaksun, tehomaksun ja energiamaksun) painotetut keskiarvot esimerkkikohteissa jaoteltuna pääasiallisen tuotannon mukaan. Lähde: Energiateollisuus ry


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 20.3.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.