Ilmakiertoiset lämmönjakojärjestelmät

Ilmakiertoisissa järjestelmissä lämpö jaetaan huonetiloihin nimensä mukaisesti ilman avulla. Ilmanvaihtolämmitys sopii hyvin matala- ja passiivienergiataloon. Hyvin eristetyssä talossa ei tarvita ikkunoiden alle pattereita vedon tunteen poistamiseksi. Tällä hetkellä ilmakiertoisten järjestelmien markkinaosuus uusissa pientaloissa on melko pieni.

Ilmanvaihtolämmitys

Ilmanvaihtolämmitys yhdistää ilmanvaihdon ja lämmityksen. Tuloilmavirrat mitoitetaan ilmanvaihdon tarpeen mukaan. Huoneisiin puhallettava ilma lämmitetään ensin keskitetysti ilmanvaihtokoneessa. Tiloissa, joihin tuodaan raitista ilmaa (esimerkiksi olohuone ja makuuhuoneet), tuloilman päätelaitteen sähkövastus lämmittää ilman huonetermostaatin ohjaamana. Tilat, joista poistetaan ilmaa (esimerkiksi pesutilat), on lämmitettävä esimerkiksi lattialämmityskaapeleilla.

Ilmakiertoinen lattialämmitys

Ilmakanavisto ja lämmöntuottolaite asennetaan lattialaattaan. Putkistossa kiertävä ilma ei ole kosketuksissa huoneilmaan, vaan sillä lämmitetään lattialaatta, joka lämmittää huoneilmaa. Lämmitysenergiana voidaan käyttää esimerkiksi sähköä, maalämpöä, kaukolämpöä tai pellettilämmitystä. Ilmakiertoisessa lattialämmityksessä lämmitysenergian lähdettä voidaan vaihtaa jälkikäteen.

Ilmalämmitys

Perinteisessä ilmalämmityksessä ilma lämmitetään keskitetysti ja ilma jaetaan huoneisiin ikkunoiden eteen lattiaan sijoitetuista säleiköistä. Ilma lämmitetään joko sähkövastuksella tai vesipatterilla, jolloin lämmitysenergia voidaan valita vapaasti.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 25.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.