Perusteita valinnan tekemiseen

Rakentajan valittavana on useita lämmitysjärjestelmiä, joissa kaikissa on hyvät ja huonot puolet. Yhtä ja ainoaa kaikkiin tapauksiin soveltuvaa lämmitysjärjestelmää ei markkinoilla ole, sillä valintaan vaikuttavat monet tekijät.

Koska ei ole yhtä oikeaa lämmitysjärjestelmävaihtoehtoa, pientalon rakennuttaja joutuu sovittamaan yhteen:
  • omat ajatuksensa;
  • taloudelliset lähtökohdat;
  • rakennuspaikan ja rakennuksen suomat mahdollisuudet; ja
  • lämmitysjärjestelmän ominaisuudet.

Kaikilla tarjolla olevilla lämmitysratkaisuilla voidaan hyvällä suunnittelulla toteuttaa käyttövarma ja hyvin toimiva lämmitysjärjestelmä. Lämmitysjärjestelmän valinnassa kannattaa hyödyntää LVI- ja sähkösuunnittelijan ammattitaitoa.

Talo ja sen asukkaat

Talon koolla ja energiantarpeella on vaikutusta lämmitysjärjestelmän valintaan. Suureen taloon kannattaa yleensä hankkia kalliimpi järjestelmä, joka hyödyntää edullisempaa energiaa.

Rakennuspaikka

Rakennuspaikalla on joissakin tapauksissa vaikutusta siihen mitä järjestelmiä on valittavana. Kaukolämpö ja maakaasulämmitys ovat mahdollisia vain jos rakennus tulee kaukolämpö- tai maakaasuverkon lähelle. Maalämpöpumppua harkittaessa on varmistettava sopiiko maaperä sen vaatimalle vaakaputkistolle tai onko pohjakallio riittävän lähellä maanpintaa porakaivoa ajatellen. Puulämmitys on yleisempi haja-asutusalueilla, missä puun hankkiminen ja varastointi on helpompaa kuin taajamissa.

Ympäristövaikutukset

Lämmityksestä aiheutuu suurin ympäristökuormitus rakennuksen elinkaaren aikana. Kuormitusta voidaan pienentää rakentamalla vähän lämmitysenergiaa tarvitseva talo ja valitsemalla energiamuoto, josta aiheutuu vähän päästöjä. Ihanneratkaisu on rakentaa matala- tai passiivienergiatalo ja hyödyntää siinä uusiutuvaa energiaa, kuten puuta, aurinkoenergiaa ja maalämpöä.

Taloudellisuus

Lämmityksen aiheuttamat kustannukset koostuvat lämmitysjärjestelmän investointikustannuksista ja käyttökustannuksista. Markkinoilla olevien lämmitysjärjestelmien kokonaiskustannukset ovat melko lähellä toisiaan. Yleensä järjestelmissä, joissa hankintahinta on korkea, voidaan hyödyntää edullisempaa lämmitysenergian lähdettä. Vastaavasti hankintahinnaltaan edullisen järjestelmän kokonaiskustannuksia kasvattaa yleensä kalliimpi energian hinta. Lämmitysjärjestelmän valinnassa kannattaa ajatella koko rakennuksen elinkaarta ja energian hintojen muuttumista tulevina vuosina.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 27.7.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.