Ikkunat

Ikkunat ovat lämmöneristyksen kannalta talon heikoin rakenneosa, joten ikkunoiden energiatehokkuuteen, pinta-alaan ja siihen mihin ilmansuuntaan ne on suunnattu kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ikkunat vähentävät keinovalaistuksen tarvetta ja niiden kautta saadaan rakennukseen auringon säteilyä, joka pienentää valaistukseen ja lämmitykseen tarvittavaa energiaa.

Suuria, koko seinän korkuisia ikkunapintoja tulisi hyvään energiatehokkuuteen pyrittäessä välttää. Suurimmat ikkunat ovat yleensä olohuoneessa. Olohuoneen ja muiden oleskelutilojen ikkunat kannattaa suunnata etelään, jolloin ne antavat valoa myös talvella.

Sopivan kokoiset räystäsrakenteet estävät liiallisen auringonpaisteen keväällä ja kesällä. Tämä on erityisen tärkeää matala- ja passiivienergiataloissa, joissa pyritään välttämään jäähdytystarve.

Energiatehokkaissa ikkunoissa on niin hyvä lasiosa, että lämpöä karkaa karmeista ja puitteista enemmän. Yksi iso ikkuna on energiatehokkaampi kuin monta pientä ikkunaa.

Hyvillä ikkunoilla lisää vapauksia suunnitteluun

Energiatehokkaat ikkunat antavat myös talon suunnitteluun vapauksia. Koska ikkunan sisäpinnan lämpötila ei kovillakaan pakkasilla laske epämiellyttävän alhaiseksi, ikkunoiden alla ei välttämättä tarvita pattereita. Kun taloon valitaan parhaimpia ikkunoita, saadaan ikkunoiden suuntauksessakin enemmän vapauksia eikä ilmansuunnalla ole niin suurta merkitystä energiatehokkuuden kannalta. Hyvät ikkunat parantavat myös talon äänieristystä.

Suomessa on käytössä vapaa-ehtoinen ikkunoiden energialuokitus, joka auttaa rakentajia ja remontoijia valitsemaan energiatehokkaimmat ikkunat. Ikkunat luokitellaan kodinkoneista ja rakennuksen energiatodistuksesta tutulla asteikolla A++:sta G:hen. Ikkunavalmistajat ovat reagoineet hyvin matalaenergiarakentamisen vaatimuksiin ja luokiteltuja ikkunoita löytyy jo monilta valmistajilta.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 9.12.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.