Tilojen suunnittelu

Tilojen huolellisella suunnittelulla ja oikealla sijoittelulla varmistetaan talon toimivuus. Lisäksi vältytään hukkaneliöiltä, jotka lisäävät turhaan rakennus- ja lämmityskustannuksia. Perheen tilatarpeet muuttuvat vuosien mittaan, joten muunneltavuus varmistaa talon toimivuuden sen koko elinkaaren aikana.

Ensimmäiseksi perheen kannattaa miettiä oma tilantarpeensa. Omien tarpeiden kartoittamisen jälkeen kannattaa suunnittelua jatkaa rakennuksen suunnittelijan kanssa. Ammattitaitoinen suunnittelija pystyy välttämään hukkaneliöt ja varmistamaan kodin toimivuuden.

Tilojen suunnittelussa kannattaa hyödyntää luonnonvaloa ja lämpövyöhykkeitä. Lämpimiä tiloja vaativat asumistoiminnot ryhmitellään talon keskelle ja auringon puolelle etelään. Vähemmän lämpöä tarvitsevat tilat, kuten makuuhuoneet, harrastus- ja säilytystilat, voidaan sijoittaa pohjoisen puolelle ulkoseinää vasten. Kylmät varastot kannattaa rakentaa talon lämpöeristetyn vaipan ulkopuolelle kiinni rakennuksen seiniin. Jos taloon tulee takka, kannattaa miettiä myös miten puun varastointi ja käyttö sujuu helposti.

Keittiö on kodin sydän. Keittiön huolellinen suunnittelu vaikuttaa koko talon toimivuuteen ja sähkönkulutukseen. Keittiön ja kodinhoitotilan kalustesuunnitelman pitää olla valmis ennen kuin huoneisiin voidaan tehdä lopullista sähkösuunnitelmaa. Keittiössä syntyy suurin osa kodin jäteistä. Hyvin suunniteltu jätehuolto helpottaa jätteiden lajittelua.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 2.3.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.