Rakennustyömaan ongelmakohdat

Uuden pientalon rakentaminen on useimpien perheiden suurin taloudellinen investointi. Nykyaikaisen pientalon rakentaminen on myös iso ja vaativa projekti, joka edellyttää tekijöiltään hyvää tietämystä ja huolellisuutta. Myös rakennuttajaperheeltä vaaditaan tiedon hankkimista.

Ison hankkeen aikana törmätään usein jossain vaiheessa myös ongelmallisiin tilanteisiin. Panostamalla suunnitteluun ja hyödyntämällä alan ammattilaisten osaamista voidaan pahimpia karikoita välttää ja varmistaa onnistunut lopputulos.

Rakennusprojektin onnistuneen läpiviennin varmistamiseksi kannattaa huomiota kiinnittää hankkeen eri vaiheissa muun muassa seuraaviin usein ongelmia aiheuttaviin tekijöihin:
 • Aikataulun ja budjetin pitävyys:
  • Pientalon rakentamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Esisuunnitteluun ja suunnitteluun menee helposti vuosi ja varsinaiseen rakentamiseen toinen vuosi tai pitempäänkin.
  • Hankkeen taloudellinen hallinta on pientalorakentajan tärkeimpiä tehtäviä, joten hankkeen rahoitus kannattaa suunnitella huolella. Kustannusarvio toimii ohjaavana työkaluna, joka tarkentuu suunnitelmien tarkentumisen myötä.
 • Urakoitsijoiden hankkiminen:
  Pääsuunnittelijaa ja vastaavaa mestaria kannattaa hyödyntää urakoitsijoiden hankinnassa. Urakkasopimukset kannattaa tehdä huolella ja aina kirjallisena.

 • Sääolot: Huomioi sääolot rakennustarvikkeiden varastoinnissa – erityisesti eristemateriaalit tulee suojata huolellisesti kastumiselta.

 • Työn laatu: Huolellisuus työmaalla on ehdoton edellytys energiatehokkaan kodin rakentamisessa. Pääsuunnittelija vastaa suunnitelmien yhteensopivuudesta. Vastaava työnjohto tai työmaan valvoja varmistavat, että urakat toteutetaan sopimusten mukaisesti.

 • Työturvallisuus: Rakennushankkeen turvallinen läpivieminen edellyttää, että kaikki osapuolet ymmärtävät turvallisuuteen liittyvät velvoitteensa ja noudattavat niitä.

Lisää aiheesta:

Pientalotyömaan työturvallisuus – Tilaajan opas (pdf) (1.2 MB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 2.3.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.