Ikkunoiden korjaaminen

Jos vanhat ikkunat ovat toimivat, ne kannattaa kunnostaa. Tiivisteet vaihdetaan uusiin ja lukot ja saranat voidellaan, tarkistetaan käyntisovitukset ja tehdään ikkunoiden huoltomaalaus. Ikkunan voi myös korjata osittain: lahonneet ulkopuitteet voi vaihtaa uusiin ja uusia ikkunalasien kittaukset. Myös avausmekanismien vaihtaminen voi olla mahdollista. Vanha mekanismi kannattaa ottaa malliksi uutta hankittaessa.

Vanhan ikkunan energiatehokkuutta voi parantaa myös lisälasien avulla ja tavalliset lasiruudut voidaan korvata nykyaikaisilla eristyslaseilla, jos puite kestää uusien lasien painon. Ikkunan lämmöneristävyyden parantaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa kosteilla ja kylmillä ilmoilla samanlaisen huurtumisilmiön lasien ulkopinnoille kuin autojen tuulilaseissa. Lämpövuoto ei silloin enää pidä lasia sulana.

Ikkunoiden vaihtaminen

Jos vanhat ikkunat ovat 2-lasiset, puuosiltaan lahonneet, teknisesti toimimattomat tai jo yli 50 vuotta vanhat, kannattaa niiden uusimista harkita. Uudet ikkunat parantavat asumisviihtyvyyttä, sillä niissä on korkeampi pintalämpötila, niiden kautta ei tule vetoa ja ne toimivat moitteettomasti. Myös uusien ikkunoiden ääneneristävyys on vanhaoja parempi, koska uusien ikkunoiden ilmanpitävyys on vanhoja parempi.

Ikkunoiden uusimista suunniteltaessa on tärkeää huolehtia ilmanvaihdon korvausilman saannista etenkin silloin, kun vanha ikkuna on toiminut korvausilman tuloreittinä. Ratkaisuna voi olla uusien korvausilmaventtiilien asentaminen ja/tai tuloilmaikkunoiden hankinta.

Ikkunoiden vaihdon yhteydessä voidaan parantaa myös muun ikkunarakenteen – ikkunan ja seinärakenteen välistä – eristystä ja tiiviyttä.

Varmista uusien ikkunoiden energiatehokkuus

Uusia ikkunoita hankittaessa kannattaa huomioida myös ikkunoiden energiatehokkuus. Markkinoilla on noin 1 500 energialuokituksen saanutta ikkunaa, joiden energiatehokkuutta on helppo vertailla energiamerkinnän avulla. Eri ikkunamallien välisiä eroja energiatehokkuudessa voi vertailla myös ikkunoiden teknisissä tiedoissa ilmoitettavan E-luvun avulla. E-arvo kertoo kuinka paljon jokainen ikkunaneliömetri kuluttaa laskennallisesti energiaa vuodessa.

Jos näet houkuttelevan tarjouksen sopivista ikkunoista, tarkista ennen tilaamista ikkunan energiatehokkuustaso Motivan verkkopalvelun Ikkunoiden energialuokitus -sivuilta, josta löydät tietoa myös ikkunoiden hankinnasta ja ikkunoiden teknisistä termeistä, luettelot energiamerkinnän saaneista ikkunoista sekä tarjouspyyntömallin ikkunaremontin tilaamista varten.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 26.2.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.