Keittiölaitteiden sähkönsäästö

Keittiössä kuluu eniten sähköä edelleen ruoan kylmäsäilytykseen. Kuitenkin myös ruoan valmistamisella ja astioiden pesulla on sähkönkulutuksen kannalta merkitystä. Oikein sijoitetut kylmälaitteet ja niiden huotaminen ovat tärkeimmät kohteet sähköä säästävässä keittiössä. Jokaisella teolla on kuitenkin merkitystä, joten alla vinkkejä sähköä säästävää ruoanvalmistukseen ja keittiöön.

Kylmälaitteet:
  • Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä. Ota huomioon uuni, lämpöpatteri ja ikkuna.
  • Varmista riittävä ilmankierto laitteiden ympärillä. Muuten laite lämpenee ja sen sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua.
  • Säädä lämpötila oikein. Liian lämpimässä kylmätuotteet eivät säily, liian matala lämpötila jäädyttää liikaa. Väärät lämpötilat vaikuttavat myös kulutukseen.
  • Hoida kylmälaitteita. Sulata pakastin säännöllisesti, varmista ovien tiivisteiden kunto, puhdista lauhduttimet.

Liesi ja uuni:
  • Keitä järkevästi:
    • käytä oikean kokoista, paksupohjaista ja kannellista valmistusastiaa
    • säädä teho pienemmälle heti kiehumisen jälkeen
    • mikroaaltouuni on tehokkain laite pienten annosten valmistamiseen ja lämmittämiseen.
  • Paista taloudellisesti:
    • hyödynnä lieden ja uunin jälkilämpö - laita ruoka uuniin kannellisessa astiassa tai paistopussissa.

Astianpesu:
  • Käytä astianpesukoneessa lämminvesiliitäntää, kylmän veden lämmittäminen vie enemmän energiaa.
  • Pese täysiä koneellisia, käytät vähemmän vettä ja energiaa pesukertaa kohti.
  • Valitse pesuohjelma astioiden likaisuuden mukaan.

Tiesitkö, että:
  • Uunissa, jonka lämpötila on 200 °C, on vielä 30 minuutin kuluttua lämpöä noin 120 °C.
  • Kylmälaitteen sähkönkulutus kasvaa 10-20 %, jos se sijaitsee liian lähellä uunia, lämpöpatteria tai ikkunaa.

Kylmälaitteiden energiamerkinnät

Kotimaisilla markkinoilla on käytössä kolme erilaista energiamerkintää.

1.7.2012 jälkeen valmistettujen kompressorikäyttöisten laitteiden pitää olla vähintään energiatehokkuusluokkaa A+. Joten vaikka energiamerkissä on luokat A+++ - D, ei asteikon heikompia laitteita saa enää tuoda markkinoille.
Kylmäsäilytyslaitteiden energiamerkki, A+++ - C -energialuokat
Kylmäsäilytyslaitteet
A+++ - C -energialuokat
Kylmäsäilytyslaitteiden energiamerkki, D-G -energialuokat
Kylmäsäilytyslaitteet
D-G -energialuokat
Viinikaappien energiamerkki
Viinikaapit

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 23.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.