Laitteiden energiatehokkuus

Tuotteiden ekologinen suunnittelu varmistaa, että kuluttajille on tarjolla tuotteita, joiden ympäristövaikutus on mahdollisimman pieni. Energiamerkinnän ja ympäristömerkkien avulla kuluttaja saa puolueetonta tietoa laitteiden energiankulutuksesta ja ympäristövaikutuksista.

Ekosuunnitteludirektiivin vaatimukset ohjaavat laitteiden suunnittelua ja asettavat tiukkenevat raja-arvot niiden energiankulutukselle. Tavoite on, että ympäristövaikutukset optimoidaan tuotteen elinkaaren ajalta käytettävyyttä, toimivuutta ja turvallisuutta heikentämättä. Direktiivi ohjaa energiamerkittyjen laitteiden lisäksi monien muidenkin kodin sähkölaitteiden valmistusta.

Energiamerkintä

Kylmälaite energiamerkintäEU-maissa yhtenäinen energiamerkintä antaa luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa kotitalouslaitteiden energiankulutuksesta. Tiedot perustuvat valmistajien standardin mukaisesti mittaamiin tuloksiin.

Energiamerkinnän tavoitteena on antaa luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa laitteiden energiankulutuksesta. Merkintä helpottaa eri laitteiden vertailua ja suuntaa hankintoja energiatehokkaampaan suuntaan.

Laitteeseen kiinnitettävä energiamerkki osoittaa tuotteen käytön aikaista energiankulutusta asteikolla A-G. Joissakin laiteryhmissä käytetään myös A-luokkaa parempia luokkia: A+, A++ ja A+++.

Eri tuoteryhmien energiamerkinnät:
Energiamerkintä

Ympäristömerkit

Suomen markkinoilla on käytössä paljon erilaisia ympäristömerkkejä, jotka kertovat tuotteiden ympäristövastuusta ja auttavat kuluttajia tekemään ympäristötietoisempia päätöksiä.

Tunnettuja ympäristömerkkejä ovat Joutsenmerkki, eli Pohjoismainen ympäristömerkki ja EU-kukka, eli Euroopan ympäristömerkki, joiden tavoitteena on edistää vähemmän ympäristöä kuormittavien tuotteiden kehittämistä ja markkinoille saamista.

TCO on kansainvälinen kestävän kehityksen sertifikaatti IT-tuotteille. Se sisältää laajan joukon kriteerejä, joilla varmistetaan, että IT-tuotteiden valmistuksessa, käytössä ja kierrätyksessä otetaan huomioon ympäristönäkökohdat ja yhteiskuntavastuu.

Suomen luonnonsuojeluliitto myöntää Ekoenergia-merkin uusiutuvista energialähteistä tuotetulle energialle tietyin kriteerein. Merkin piirissä on sekä sähköä että kaukolämpöä.

Lisää tietoa ympäristömerkeistä:
Ympäristömerkit

CE-merkintä

ce_merkkiCE-merkintä on valmistajan ilmoitus siitä, että tuote täyttää tuoteturvallisuuteen ja ekosuunnitteluun liittyvät Euroopan unionin direktiivit ja turvallisuusvaatimukset.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 20.4.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.