Taloyhtiöt – yhdessä energiatehokkaasti

Asumisen perusedellytyksiä ovat lämpö, sähkö ja vesi. Asukkaat tarvitsevat niitä asumiseen ja asuinkiinteistön laitteet vaativat sähköä toimiakseen.

Taloyhtiössä energiatehokkuus onnistuu hallinnon, asukkaiden ja kiinteistöhuollon sujuvalla yhteistyöllä. Kun asenne on kunnossa, käyttötottumukset energiaa säästävät ja kiinteistöhuolto toimii tarkoituksenmukaisesti, taloyhtiö pääsee pitkälle energiansäästön tiellä.

Asukkaana myös sinä voit vaikuttaa. Aloitteellinen osakas ja asukas edistää järkeviä kulutustottumuksia omalla esimerkillään ja välittää hyvää asennetta naapureillekin.

Kerros- tai rivitalon hoitokustannuksista noin 40 prosenttia muodostuu energian- ja vedenkulutuksesta. Kulutusta on mahdollista vähentää hyvällä kiinteistön energiataloudellisella ylläpidolla. Samalla parannetaan yleensä myös asumisen viihtyvyyttä, kun vähennetään esimerkiksi suuria lämpötilaeroja rakennuksen eri osissa.

Kun energian- ja vedenkulutusta saadaan vähennettyä, paine vastikkeiden ja vuokrien nostamiseen pienenee. Seuraamalla säännöllisesti energian- ja vedenkulutusta taloyhtiön hallinto pysyy ajan tasalla siitä, että tehdyt säästö- ja tehostamistoimet purevat. Seuranta on myös työkalu kulutuspoikkeamien havaitsemiseen, jolloin päästään nopeasti tekemään tarpeelliset korjaus- ja huoltotyöt.

Energianhallinta kuntoon tavoitteilla ja toimenpiteillä

Energianhallinnassa asetetaan pitkän ja lyhyen tähtäyksen tavoitteita sekä toimenpiteitä.

Pitkällä aikavälillä toiminnan tarkoituksena on vaikuttaa koko energiankäytön rakenteeseen pitkävaikutteisten energiansäästöinvestointien, tiedotuksen ja käyttöhenkilökunnan koulutuksen avulla.

Lyhyen aikavälin toimenpiteillä on tarkoitus etsiä energiankulutukseen vaikuttavat käyttötekniset virheet. Tarkoituksena on havaita, selvittää ja mahdollisesti ennakoida laite- ja järjestelmäviat.

Energiatodistus kertoo rakennuksen laskennallisen kokonaisenergiankulutuksen sekä antaa tietoa energiankäyttöä parantavista toimenpiteistä.

Energiankulutuksen jakautuminen ja säästömahdollisuudet voidaan kartoittaa tarkemmin myös teettämällä energiakatselmus.


Latauspisteitä sähköautoille

Sähköautot yleistyvät, mutta taloyhtöissä latauspisteitä on vielä niukalti. Lue oppaamme, jossa käsitellään latauspisteiden rakentamiseen liittyviä kysymyksiä taloyhtiön ja asukkaiden näkökulmasta.

Sähköautojen latauspisteet

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Aiheesta lisää

Sivua päivitetty viimeksi 22.10.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.