Aurinkosähkö taloyhtiössä

Taloyhtiön sähkön kokonaiskulutus koostuu taloyhtiön kiinteistösähköstä sekä asuntojen kuluttamasta sähköstä. Jokaisella asunnolla on oma sähkömittari ja sähkösopimus. Taloyhtiöllä on oma mittarinsa ja sähkösopimuksensa kiinteistösähköstä.

Taloyhtiössä voi tuottaa aurinkosähköä eri tavoin. Yleisintä on, että taloyhtiö omistaa ja ohjaa järjestelmää ja hyödyntää tuotannon kiinteistösähkön kulutuksessa. Kiinteistösähköä on esimerkiksi hissien, ilmastoinnin, yhteisten tilojen valaistuksen ja taloyhtiösaunan käyttämä sähkö.

Aurinkosähkö taloyhtiössä

Aurinkosähköä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön, ja kannattavuuden kannalta on olennaista, että tuotanto ja kulutus osuvat mahdollisimman hyvin samaan aikaan.


Taloyhtiöille luvassa parempi aurinkoenergian hyödynnettävyys

Aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta parantaisi, jos koko taloyhtiö voisi hyödyntää yhteistä järjestelmää, koska isompi järjestelmä on yksikkökustannuksiltaan edullisempi. Yksittäisten asuntojen kulutuksen vaihtelut myös tasaantuvat energiayhteisössä, mikä parantaa aurinkosähkön tuotannon ja kulutuksen kohtaamista sekä vähentää aurinkosähkön ylijäämän myyntiä verkkoon.

Mikäli aurinkosähköä halutaan jakaa osakkaiden omaan käyttöön, vaatii se taloyhtiöiltä sähkömittariremontin. Tarvittavat älykkäät sähkömittarit, joilla aurinkosähkön pientuotanto voitaisiin tietokoneohjatusti jakaa asukkaiden omaan käyttöön on jo olemassa, mutta tämän hetkinen lainsäädäntö estää aurinkosähkön jakamisen taloyhtiöiden asukkaiden omaan käyttöön nykyisillä sähkönsiirtoyhtiöiden mittareilla.

FinSolarilla on käynnissä 2 taloyhtiöpilottia yhteistyössä paikallisten sähkönsiirtoyhtiöiden kanssa ja lainsäädäntöönkin on odotettavissa muutosta ehkä vuonna 2019.

Myös yksittäinen osakas tai osakasryhmä voi hankkia omaan henkilökohtaiseen käyttöön oman järjestelmän. Tähän tarvitaan kuitenkin yhtiön lupa. Tällaisessa tapauksessa on tärkeää sopia muun muassa vastuista, huoltokuluista ja vakuutusasioista.

Soveltuvuuteen vaikuttavia tekijöitä:
  • Kerrostaloyhtiöissä paneeleilla korvataan yhteisesti maksettavaa kiinteistösähkönkulutusta, johon kuuluvat mm. ilmanvaihtokoneiden, hissien ja yhteisten tilojen valaistuksen sähkönkulutus. Usein näiden kulutus on niin suurta, että aurinkopaneeleja kannattaa harkita.
  • Rivitaloyhtiöissä kuluu yleensä vähemmän kiinteistösähköä. Kulutusta on enemmän, mikäli yhtiössä on maalämpö tai esimerkiksi yhteiskäytössä olevat sähköauton latauspisteet.
  • Aurinkopaneeleille tulee löytyä katolta riittävästi varjostamatonta aluetta. Paneeleja on mahdollista asentaa myös esimerkiksi talon seinustalle pystyasentoon.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.9.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.