Ikkunoiden ja ovien tiiveys

Ikkunoiden ja ovien kuntoa tulee seurata aktiivisesti ja viat on korjattava viivyttelemättä. Näin saavutetaan ikkunoiden ja ovien suunniteltu elinkaaren pituus. Huonosti tiivistetyt ikkunat ja ovet tai niiden tiivisteiden heikko kunto aiheuttavat vetoa ja turhaa energiankulutusta.

Hyväkuntoiset tiivisteet ja oikein suoritettu tiivistäminen estävät huonekosteuden sekä sadeveden ja lumen pääsyn ikkunan puitteiden välitilaan. Huonojen ikkuna- ja ovitiivisteiden vaihtamisella vähennetään myös vedontuntua. Tiivistämisellä voidaan säästää noin 5 prosenttia lämmityskustannuksissa.

Tiivisteet eivät ole ikuisia

Tiivisteet on vaihdettava aika ajoin. Tiivisteiden käyttöikään vaikuttaa muun muassa tiivistetyyppi ja tiivisteen materiaali.

Eri tiivistemateriaalien tyypillisiä käyttöikiä ovat:
 • EPDM-solukumi, itseliimautuva/liimatarra: noin 1 vuosi
 • EPDM-massiivikumi: noin 7 vuotta
 • Q-lon tai TPE: noin 7-8 vuotta
 • Silikoni: noin 12-15 vuotta

Kuinka huonot tiivisteet ilmenevät?

Ikkunoiden ja ovien tiivistystarpeesta voivat kieliä asukkaiden valitukset vedontunteesta. Ikkunan lasipintoihin tiivistyvä kosteus voi olla myös merkki huonosti tiivistetyistä ikkunoista.

Jos kosteutta tiivistyy:
 • Ulkolasin tai välilasin sisäpintoihin, on se seurausta ensisijaisesti sisäpuitteen huonosta ilmatiiviydestä.
 • Sisälasin sisäpintaan, on ongelman aiheuttaja usein korkea sisäilman kosteus tai estynyt ilmankierto sisälasin sisäpinnassa eli ongelmat voivat olla seurausta muun muassa ilmanvaihdon huonosta toimivuudesta.

Ikkunoiden oikeaoppinen tiivistäminen

Jos tiivisteiden vaihdosta on kulunut aikaa tai on selkeitä oireita tiivisteiden huonosta kunnosta, kannattaa taloyhtiössä edetä systemaattisesti:
 1. Tarkastetaan ikkunoiden ja ovien kunto kokonaisuudessaan, tarvittaessa asiantuntijan avustuksella.
 2. Korjataan löytyneet puutteet ja viat ennen tiivistystyön aloittamista.
 3. Selvitetään tarvittavat tiivisteiden paksuudet, valitaan ja hankitaan sopivat tiivisteet.
 4. Poistetaan vanhat tiivisteet ja huolehditaan, että tiivisteen alusta on puhdas ja tasainen.
 5. Suoritetaan tiivistäminen eri tyyppisille ikkunoille ja oville annettujen ohjeiden mukaisesti.

Tiivistämisen yhteydessä on otettava huomioon:
 • Talon ilmanvaihtojärjestelmän toiminta ja korvausilman saanti tiivistämisen jälkeen. Jos ikkunan on tarkoitus toimia korvausilmareittinä, on tämä otettava huomioon tiivistämisessä.
 • Tiivistyksen tulee harventua ikkunarakenteessa ulospäin mentäessä eli sisimmäinen puite on tiiviimpi kuin uloin puite.
 • Asetetaan lämmityksen säätökäyrä vastaamaan uutta, tiivistämisen jälkeistä tilannetta. Jos säätökäyrää ei muuteta, voi seurauksena olla huoneilman lämpötilan nousu, eikä lämmitysenergiaa säästy ikkunoiden tiivistämisestä huolimatta.

Kuinka toimia taloyhtiössä

Vaikka sisäpuitteen tiivistäminen kuuluu osakkaan vastuulle, on usein järkevää toimia siten, että taloyhtiö hoitaa keskitetysti kaikkien ikkunoiden oikeaoppisen tiivistämisen asiantuntijan avustuksella. Osakkaiden kannalta on tärkeää, että kaikki ikkunat on tiivistetty asianmukaisesti.

Energiaekspertti:
 • Selvitä taloyhtiösi ikkunoiden ja ovien tiivistystarve.
 • Tarvittaessa neuvo ja opasta ikkunoiden tiivistämiseen liittyvissä asioissa ja erityisesti lisätiedon hankkimisessa.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 30.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.