Kiinteistösähkö

Vaikka kiinteistösähkön osuus hoitokuluista on keskimäärin vain noin 4 prosenttia, ei sähköä kannata tuhlata taloyhtiöissä. Yleensä pienillä asioilla saadaan sähköä säästymään.

Saunavuorot järjestykseen

Jos taloyhtiössä on yhteissauna, kannattaa saunavuorot keskittää:
 • Sähköä säästyy, kun saunaa ei lämmitetä vain muutamaa saunojaa varten.
 • Saunan ilmanvaihdon tehostusjaksot voidaan optimoida, jolloin säästyy myös energiaa.
 • Siivouskulut pienenevät.

Talosaunojen kohdalla on myös tärkeää muistaa seuraavat asiat:
 • Ei lämmitetä saunaa liian kuumaksi. Sopiva saunomislämpötila on 70-80 °C.
 • Ilmanvaihdon tehostus on päällä saunavuorojen ajan ja 1-2 tuntia viimeisen vuoron jälkeen.
 • Hyödynnetään kiukaan jälkilämpö löylytilan kuivattamisessa.
 • Kartoitetaan kesäajan saunavuorojen tarve ja sovitaan niistä erikseen.
 • Jos käytetään poikkeavia aikaohjelmia saunan lämmittämisessä, muistetaan poistaa ne käytöstä. Esimerkiksi joulusaunavuoroja harvoin tarvitaan enää toukokuussa.

Liika on liikaa – myös autonmoottorin lämmityksessä

On tärkeää tietää, kuinka auton lämmitystolppia ohjataan ja millaisilla käyttöajoilla. Monissa taloyhtiöissä on käytössä niin sanottu keskitetty ohjaus, jolloin autopistorasioissa on turhaan virta päällä useita tunteja vuodessa. Lisäksi keskitetyssä ohjauksessa käyttöaika voi olla osalle asukkaista sopimaton ja liikkeelle joutuu lähtemään autonmoottori kylmänä.

Taloyhtiössä kannattaa pohtia keskitetyn ohjauksen muuttamista järjestelmäksi, jossa asukkaat voivat itse säädettävin ajastimin ajastaa lämmityksen maksimissaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi kerrallaan käyttöönsä.

Taulukko. Riittävät moottorin lämmitysajat eri ulkolämpötiloille.Suositeltava esilämmitysaika
Keskimäärin auton lohkolämmitin kuluttaa sähköä noin 0,5 kWh tunnissa ja sisätilanlämmitin 0,75-1,0 kWh tunnissa.

Kylmäkellarit ja jäähdytetyt talousvarastot

Kylmäkellareiden termostaatin lämpötila-arvona tulisi olla 4-6 °C. Jos on havaittavissa, että kylmäkellari tai -kellarit ovat selkeästi vajaakäytössä, kannattaa taloyhtiössä keskustella niiden todellisesta tarpeesta. Energiatalouden kannalta ei ole järkevää jäähdyttää isoa kellaria vain muutaman hillopurkin vuoksi. Jos taloyhtiössä on useampia kylmäkellareita, kannattaa pohtia tarvitaanko niistä jokaista. Päätösten teossa on kuitenkin muistettava osakkaiden yhdenvertainen kohtelu.

Valaistuksen ohjaus ja lamppuvalinnat

Valaistuksessa voidaan kiinnittää huomiota ohjaukseen ja lamppujen valintaan. On hyvä selvittää piha- ja porrasvalaistuksen ohjaustapa ja varmistua siitä, ettei valaistusta pidetä turhaan päällä. Valaistuksessa ei kuitenkaan saa säästää turvallisuuden kustannuksella.

Sähköiset sulatuslaitteet

On tärkeää tietää, onko taloyhtiössä käytössä sähköisiä sulatusvarusteita, kuten rännilämmityksiä, ja kuinka niitä ohjataan. Yleensä niiden toimintaa rajoitetaan termostaateilla, jotka sallivat sulatuksen silloin, kun ulkoilman lämpötila on välillä +5 °C…-2 °C. Sulatuksen ei siis tule olla päällä kesällä tai talven pakkasilla.

Energiaekspertti:
 • Seuraa kiinteistösähkönkulutusta ja sen kehitystä.
 • Keskustelu mahdollisten saunavuorojen tiivistämisestä.
 • Keskustelu kylmäkellarien käytöstä.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 30.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.