Sopivat sisälämpötilat

Huonelämpötila

Taloyhtiön lämmitysenergiankulutuksen kannalta on tärkeää, että sisäilman lämpötilat ovat yleisten ohjearvojen mukaisia ja että eri asuntojen välillä ei ole merkittäviä lämpötilaeroja.


Tärkeä muistisääntö:
1°C ylilämpö lisää 5 prosenttia lämmitysenergiankulutusta

Lisäksi lämpötilan lasku tasolta 24 °C tasolle 21 °C vähentää useimmiten sisäilmaoireiden määrää 1/3:lla. Vedon tunnetta ei tulisi lähtökohtaisesti kompensoida nostamalla huoneilman lämpötilaa, vaan aina tulisi ensin selvittää, voidaanko vedon aiheuttaja poistaa.

Huoneilman lämpötilan jyrkkää muutosta kesken lämmityskauden tulisi välttää; ihminen tottuu 0,5-1,0 celsiusasteen suuruiseen huonelämpötilanpudotukseen noin viikossa.

Sisälämpötilat haltuun taloyhtiössa:
 1. Taloyhtiössä seurataan aktiivisesti huoneilman lämpötiloja asuinnoissa. Jokaisesta asunnosta tulisi löytyä lämpömittari.
 2. Jos huoneilman lämpötilat ovat talvella liian korkeita, ilmoitetaan siitä taloyhtiön edustajalle, eikä tuuleteta vain lämpöä harakoille.
 3. Huolehditaan, että lämmityksen säätökäyrä:
  • on valittu vastaamaan oman taloyhtiön lämmöntarvetta eri ulkoilman lämpötiloilla siten, että sisäilman lämpötilat pysyvät halutulla tasolla.
  • on aseteltu uudelleen sellaisten toimenpiteiden toteuttamisen jälkeen, jotka pienentävät rakennuksen lämmöntarvetta. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi ikkunoiden tiivistäminen/uusiminen tai ulkoseinien lisälämmöneristäminen.
 4. Jos asuntojen välillä on yli kahden asteen eroja huoneilman lämpötiloissa lämmityskaudella, selvitetään syy ja toteutetaan tarvittaessa lämmitysverkoston perussäätö. Perussäädön suunnittelee LVI-suunnittelija ja toteuttaa LVI-urakoitsija.
 5. Huolehditaan, että lämmitystä hoidetaan aktiivisesti ja hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan lämmitysverkoston menoveden lämpötilan pudotuksia lämmityskaudella esimerkiksi seuraavasti:
  • Öisin klo 20-03, menoveden lämpötilan pudotus 1-3 °C.
  • Päivisin klo 8-15 (keväisin ja syksyisin), 2-4 °C.
  • Kesäisin, eli lämmityskauden ulkopuolella lämmitys kytketään pois päältä kesäsululla.
 6. Huolehditaan, että lämmitysjärjestelmää huolletaan ja kunnossapidetään asianmukaisesti.
 7. Pidetään huolta, että lämmitysverkostossa ei ole ilmaa. Asukkaiden ei tule itse ryhtyä ilmaamaan pattereita.

Säästöä lämmitysenergiankulutuksessa

Monesti lämmitysjärjestelmän perusasioiden kuntoon laittamisella saadaan aikaan 10-15 prosentin säästö lämmitysenergiassa. Jos esimerkiksi 1970-luvun kerrostalossa, jossa on 40 huoneistoa, kaukolämmön energiankulutus on lähtötilanteessa 550 MWh vuodessa ja kaukolämpöenergian hinta 70 €/MWh, 10 prosentin säästö tarkoittaisi 55 MWh:n eli 3 850 euron vuosisäästöä. Varsinaisia investointeja vaatii yleensä vain lämmitysverkoston perussäätö. Muut toimenpiteet, esimerkiksi säätökäyrän optimointi, vaatii ennemmän viitseliäisyyttä kuin rahallista panostusta.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 30.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.