Asukas-/osakaskysely

Asukaskyselyn avulla voidaan selvittää asukkaiden kokemuksia sisäilmastosta ja sen laatutasosta. Nämä ovat tärkeitä tietoja taloyhtiön hallinnolle ja myös energiaekspertille. Jos taloyhtiössä on teetetty kuntoarvio tai energiakatselmus, on useimmiten tässä yhteydessä toteutettu asukaskysely, jonka tuloksia voidaan hyödyntää.

Ei kyselyä, ei tuloksia

Jos asukaskyselyä ei ole taloyhtiössä tehty tai se on jo melko vanha, kannattaa taloyhtiössä ottaa keskusteluun asukaskyselyn toteuttaminen. Kyselyn toteuttaminen edellyttää taloyhtiön hallituksen päätöstä, mutta yleisen hyväksynnän vuoksi asiasta olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan keskustella esimerkiksi yhtiökokouksessa.

Ennen päätöstä erillisen asukaskyselyn toteuttamisesta on pohdittava, kuka tai mikä taho kyselyn toteuttaa. Voidaanko kysely tehdä taloyhtiössä omin voimin vai tarvitaanko ulkopuolista apuvoimaa.

Asukaskyselyllä tulisi saada selville asukkaiden kokemuksia, esimerkiksi:
  • Ovatko talviajan huoneilman lämpötilat liian korkeita, matalia vai sopivia?
  • Ovatko kesäajan huoneilman lämpötilat liian korkeita, matalia vai sopivia?
  • Millainen on sisäilman laatu?
  • Onko asunnoissa vedontunteen aiheuttajia?

Tarvittaessa kyselyn pohjana voidaan käyttää esimerkiksi kuntoarvio-ohjeistuksen mukaista asukaskyselymallia – KH 90-00489 Asuinkiinteistön kuntoarvio. Tilaajan ohje. (2012).

Tahtotila selville

Toteutettaessa asukaskysely kannattaa samalla pyrkiä selvittämään muita taloyhtiön ominaisuuksia, panostustarpeita ja haluttuja kiinteistönpidon periaatteita. Näin kyselyä ja sen tuloksia pystyttäisiin hyödyntämään laaja-alaisemmin, esimerkiksi pohdittaessa taloyhtiölle strategiaa.

Pieni palkinto osallistumisesta

Jos taloyhtiössä teetetään kysely, niin silloin kannattaa miettiä vastaajille pienen porkkanan asettamista. Todennäköisesti kyselyyn vastanneiden kesken arvottava pieni palkinto herättää mielenkiintoa vastata kyselyyn. Kyselyyn vastaaminen nimettömänä voi myös olla tärkeä asia vastausten saamiseksi.

Energiaekspertti:
  • Selvitä onko taloyhtiössä toteutettu asukaskyselyä, milloin kysely on toteutettu, mitä kyselyllä on selvitetty, millaisia tuloksia on saatu ja onko tulosten perusteella tehty toimenpiteitä.
  • Keskustele tarvittaessa taloyhtiön hallituksen kanssa mahdollisen asukas-/osakaskyselyn toteuttamisesta, jolla voitaisiin kartoittaa myös hieman laajemmin taloyhtiön tilannetta ja osakkaiden tahtotilaa.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 4.9.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.