Ilmanvaihtojärjestelmä

Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja varmistaa näin raikas, terveellinen ja viihtyisä sisäilma. Ilmanvaihtoa ei siis saa missään tilanteissa pysäyttää, eikä siitä saa tinkiä edes energiansäästön vuoksi.

Tyypillisiä ilmanvaihtoratkaisuja

Asuinkerros- ja rivitaloissa siirryttiin 1960- ja 1970-lukujen taitteessa painovoimaisesta ilmanvaihdosta koneellisen poistoilmanvaihtojärjestelmän käyttöön. 1990-luvulla alettiin myös kerros- ja rivitaloihin rakentaa koneellisia tulo-poisto -ilmanvaihtojärjestelmiä, mutta vasta 2000-luvulla otettiin käyttöön lämmöntalteenotolla varustetut koneelliset tulo-poisto -ilmanvaihtojärjestelmät rakennusmääräysten kiristyttyä.

Koneellisessa poistoilmanvaihtojärjestelmässä puhaltimet poistavat ilmaa asuinnoista poistoilmaventtiilien kautta keittiöstä, kylpyhuoneesta, WC:stä ja vaatehuoneesta. Korvaavaa ilmaa asuntoihin tulee korvausilmaventtiilien kautta tai ikkunan tiivistyksiin jätetyistä korvausilmaraoista. Korvausilmareittejä tulisi olla makuuhuoneissa ja olohuoneessa, joista korvausilman tulisi virrata tiloihin, joissa on poistoilmaventtiilit. Jos asuntoon ei tuoda koneellisesti tuloilmaa, on korvausilmareittien olemassaolosta ja toiminnasta varmistuttava.

Kello- ja termostaattiohjaukset koneellisessa poistoilmanvaihdossa

Koneellisessa poistoilmanvaihtojärjestelmässä on tyypillistä, että ilmanvaihdon tehoa ohjataan kello-ohjauksilla. Tyypillisesti ilmanvaihto toimii osateholla (puoliteholla) suurimman osan päivästä ja täyttä tehoa käytetään muutaman tunnin ajan aamulla, päivällä ja illalla. Tämä aiheuttaa monesti ongelmia esimerkiksi makuuhuoneiden ilmanlaadussa yöaikaan ja ruuankäryjen poistossa, jos ruuanvalmistus ei osu samaan ajankohtaan ilmanvaihdon tehostuksen kanssa.

Kylmillä ilmoilla termostaattiohjauksella tiputaan ilmanvaihdon teho osateholle (puoliteho). Jos esimerkiksi termostaatin asetusarvo on -10 °C, niin ilmanvaihto ei kytkeydy täydelle teholle ulkoilman alittaessa asetusarvon.

Älä koske poistoilmaventtiilien säätöihin

Koneellisen poistoilmanvaihtojärjestelmän tulee olla oikein säädetty, jotta se toimii asianmukaisesti. Huoneistojen poistoilmaventtiilien lautaset on asetettu tarkoituksella tiettyyn asentoon. Venttiilin lautasen asentoa ei saa muuttaa tai venttiiliä tukkia, koska se sekoittaa koko ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan. Asukkaan on kuitenkin muistettava pitää poistoventtiilit puhtaana, mutta tällöin ei saa muuttaa venttiilin säätöasentoa. Mahdolliset korvausilmaventtiilit on pyrittävä pitämään auki myös talvisin.

Riittämättömästä ilmanvaihdosta aiheutuu ongelmia:
  • Ikkunat huurtuvat
  • Ilma on tunkkaista
  • Ruuan käryt leviävät
  • Rakennusmateriaalien päästöt haittaavat
  • Pahimmillaan rakenteet kostuvat ja homekasvustoa kehittyy

Energiaekspertti:
  • Selvitä oman taloyhtiösi ilmanvaihtojärjestelmän tyyppi.
  • Selvitä ilmanvaihdon toimivuus.
  • Selvitä mahdolliset kello- ja termostaattiohjaukset ja niiden asetusarvot.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 4.9.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.