Energia- ja vesikustannusten vaikutus asumiskuluihin

Taloyhtiöissä on tärkeää muistaa, että energia- ja vesikustannukset maksetaan aina viime kädessä jokaisen asukkaan omasta rahapussista. Seuraavassa asiaa on havainnollistettu kahden esimerkin avulla. Esimerkeissä on esitetty samassa kerrostaloyhtiössä asuvan kolmen ja yhden hengen kotitalouksien energia- ja vesikustannukset kuukausi- ja vuositasolla.

Jokainen kotitalous maksaa hoitovastikkeessa sekä tilojen lämmityksen että oman osuutensa kiinteistösähköstä. Käyttövesikustannukset katetaan vesimaksuilla. Tämän lisäksi jokainen kustantaa itse oman huoneistosähkön kulutuksensa.

Esimerkeissä käytetyn taloyhtiön perustiedot

Taloyhtiössä (2 400 asm2, 40 asuntoa, 75 asukasta) ei ole huoneistokohtaista vedenmittausta ja vesikustannukset katetaan asukaskohtaisella vesimaksulla. Vesimaksu kattaa vedenkäytöstä aiheutuvat kustannukset (kylmä vesi, jätevesi ja veden lämmittäminen), ja maksun suuruus on 25 euroa kuukaudessa henkilö kohden.

Taloyhtiön keskimääräinen vedenkulutus on 155 l/hlö/vrk, raakavesi ja jätevesimaksu yhteensä 3,6 €/m3 ja kaukolämpö 70 €/MWh. Taloyhtiön kaukolämmönkulutus on vuodessa 511 MWh ja kiinteistösähkön kustannus 0,18 €/asm2/kk.

Kolmen asukkaan kerrostaloasunto, 75 m2

Kolmen asukkaan perheessä kotitaloussähköä kuluu vuodessa 2 400 kWh. Sähkön kokonaishinta on 17,5 snt/kWh. Kuukaudessa perhe maksaa energia- ja vesikustannuksia noin 200 euroa ja vuodessa noin 2 400 euroa. Kustannukset jakaantuvat alla olevan jakauman mukaisesti.
Energia--ja-vesikustannukset-3henk-75-m2

Yhden asukkaan kerrostaloasunto, 30 m2

Yhden asukkaan taloudessa kotitaloussähköä kuluu vuodessa 1 400 kWh. Sähkön kokonaishinta on 17,5 snt/kWh. Kuukaudessa asukas maksaa energia- ja vesikustannuksia noin 85 euroa ja vuodessa noin 1 000 euroa. Kustannukset jakaantuvat alla olevan jakauman mukaisesti.
Energia--ja-vesikustannukset-1henk-30-m2


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 25.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.