Esimerkki sähkökustannusten muodostumisesta

Taloyhtiön ja jokaisen asukkaan sähkölaskut muodostuvat sähkönmyynnistä, sähkönsiirrosta ja sähköverosta. Näistä voidaan kilpailuttaa sähkönmyynnin osuus. Sähkönsiirron hinta määräytyy sen mukaan, minkä sähköverkkoyhtiön alueella rakennus sijaitsee.

Seuraavassa on esitetty sähkökustannusten jakaantuminen eri osatekijöiden kesken eräässä taloyhtiössä (10 000 rm3, 40 asuntoa), jossa kiinteistösähköä kuluu vuodessa 35 000 kWh. Vastaavalla tavalla muodostuu myös jokaisen kotitalouden oma sähkölasku.
Sähkön-kustannukset-taul-2
Taloyhtiö voi siis kilpailuttaa sähkönmyynnin, joka esimerkissä vastaisi noin puolta vuosittaisesta kiinteistösähkön kustannuksesta. Sähkönkulutusta pienentämällä voidaan vaikuttaa energiamaksujen ja sähköveron suuruuteen. Esimerkkitaloyhtiön tapauksessa kulutuksesta riippuva osuus vuotuisista kiinteistösähkökustannuksista on noin 98 prosenttia ja kiinteiden perusmaksujen osuus noin kaksi prosenttia.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 25.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.