Lämmitysenergiankulutus

Taloyhtiöissä lämmitysenergian kulutus on tyypillisesti esitetty niin sanotun lämpöindeksin avulla. Lämpöindeksi kertoo, kuinka paljon tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen on käytetty lämmitysenergiaa rakennuskuutiometriä kohden.

Lämpöindeksi on lämmitystarveluvulla sääkorjattu eli normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja. Sääkorjauksen avulla saatetaan eri vuosien kulutustiedot keskenään vertailukelpoisiksi. Lämmitysenergiankulutustietoja esitetään nykyään myös enenevässä määrin esimerkiksi huoneistoalan tai lämmitetyn nettoalan suhteen.

Etelä-Suomessa 1960-1990 -luvuilla rakennettujen kerros- ja rivitalojen lämpöindeksi on tyypillisesti 45-65 kWh/m3/v. Keski-Suomessa kulutus on noin 10-15 prosenttia ja Pohjois-Suomessa 25-30 prosenttia suurempi kylmemmän ilmaston seurauksena. Taloyhtiöissä on tärkeää verrata omia kulutustietoja keskimääräisiin kulutustietoihin, sillä lämmitys haukkaa taloyhtiön hoitokuluista noin 20-30 prosenttia.

Mihin lämmitysenergiaa kuluu

Lämmitysenergiaa tarvitaan tilojen ja lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Ostetusta lämmitysenergiasta käytetään tyypillisesti noin 20-30 prosenttia käyttöveden lämmittämiseen. Tilojen lämmitystarvetta aiheuttavat lämpöhäviöt ulkovaipasta ja ilmanvaihdon kautta.

Kerrostalossa suurin lämpöhäviöiden aiheuttaja on ilmanvaihto, jossa ei ole poistoilman lämmöntalteenottoa, sekä ikkunat ja ulkoseinät. Rivitaloissa myös yläpohjan läpi häviää lämpöä lähes yhtä paljon kuin ikkunoiden kautta.
Lämpötase krs-talo
Kuva 1. Lämpöhäviöiden osuus kerrostaloissa tulevasta kokonaislämpöenergiasta.Lämpötase rivitalo
Kuva 2. Lämpöhäviöiden osuus rivitaloissa tulevasta kokonaislämpöenergiasta.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 25.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.