Vedenkulutus taloyhtiössä

Keskimääräinen kokonaisvedenkulutus kerrostaloyhtiöissä on 155 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa (l/hlö/vrk). Rivitaloyhtiössä vastaava lukema on 140 l/hlö/vrk. Keskimäärin lämpimän veden osuus kokonaisvedenkulutuksesta on noin 40 prosenttia.

Niissä taloyhtiöissä, joissa on otettu käyttöön huoneistokohtainen vedenmittaus, on keskimäärin saavutettu 10-30 prosentin säästö kokonaisvedenkulutuksessa ja 3-9 prosentin säästö lämmitysenergiankulutuksessa.

Vedenkulutuksen jakaantuminen eri toimintojen kesken

Keskimääräinen vuorokautinen kokonaisvedenkulutus (155 l/hlö/vrk) jakautuu keskimäärin seuraavasti:
  • Peseytyminen 60 litraa (39 %)
  • WC 40 litraa (26 %)
  • Keittiö 35 litraa (22 %)
  • Pyykki 20 litraa (13 %)
Käyttöveden_kulutus
Näistä on helpointa vaikuttaa käyttötottumuksen muutoksilla peseytymiseen käytettyyn vesimäärään.

Vedenkulutus voi vaihdella paljon asukkaiden välillä

Vaikka keskimääräinen vedenkulutus on taloyhtiössä 155 l/hlö/vrk, kulutuslukemat voivat vaihdella kotitalouksien välillä huomattavasti. Taloyhtiöissä, joissa on siirrytty huoneistokohtaiseen vedenkulutuksen mittaukseen, on huomattu kulutuksissa huomattavaa vaihtelua.

Esimerkiksi eräässä taloyhtiössä alhaisimmat kulutukset olivat luokkaa 70 l/hlö/vrk, mutta eräs perhe käytti hulppeat 450 l/hlö/vrk. Vaihtelu on seurausta erilaisista käyttötottumuksista, perheiden elämänvaiheista ja eroista kotona vietetyssä ajassa.

Vesi ei ole ilmaista

Jos taloyhtiössä vedenkulutus on 155 l/hlö/vrk, kaukolämmön hinta 70  €/MWh ja kylmän veden (raakavesi+jätevesimaksu) hinta 3,96 €/m3, tulisi kokonaisvesimaksun henkilöä kohden olla noin 27 euroa kuukaudessa. Tällöin vesimaksulla katettaisiin sekä kylmän että lämpimän veden käytöstä syntyvät kustannukset. Lämpimän veden yksikköhinta olisi 8,36 €/m3. On hyvä myös muistaa, että 10 minuutin suihku maksaa noin yhden euron.

Energiaekspertti:
  • Selvitä oman taloyhtiösi kokonaisvedenkulutus henkilöä kohden vuorokaudessa.
  • Vertaa taloyhtiösi kokonaisvedenkululutusta keskimääräisiin kulutustietoihin.
  • Selvitä taloyhtiösi perimät vesimaksut ja tarkista niiden oikea suuruusluokka.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 19.2.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.