Energiatodistus

Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun myynti- ja vuokraustilanteessa.

Energiatodistus tulee esittää olemassa olevan rakennuksen tai sen osan (esimerkiksi asunnon) myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Energiatodistus laaditaan kuitenkin aina koko rakennukselle, ei yksittäiselle asunnolle.

Energiatodistus perustuu rakennuksen ominaisuuksiin ja niistä johdettuun energiankulutukseen. Vertailun kohteena on siten vain itse rakennus, eivät rakennuksen sen hetkiset käyttäjät. Energiatodistuksessa ilmoitettu energiatehokkuusluokka perustuu laskettuun kulutukseen, toteutunut energiankulutus ilmoitetaan, jos se on tiedossa.

Tärkeä osa energiatodistusta ovat ammattilaisen laatimat säästösuositukset, joiden avulla rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa.

Energiatodistus on voimassa 10 vuotta sen antopäivästä.

Milloin energiatodistus tarvitaan?

Energiatodistus tehdään uudisrakennuksille rakennuslupavaiheessa. Olemassa oleville rakennuksille energiatodistus tarvitaan silloin kun asuntoja esimerkiksi myydään tai vuokrataan.

Mistä energiatodistuksen saa?

Taloyhtiössä energiatodistuksen hankinnasta vastaa taloyhtiö, joten energiatodistuksen voi pyytää esimerkiksi isännöitsijältä tai taloyhtiön hallitukselta. Energiatodistuksen laatii aina pätevöitynyt todistuksen laatija.

Energiatodistusrekisteristä voi käydä tarkistamassa, onko omaan taloyhtiöön laadittu energiatodistus 1.5.2015 jälkeen. Aiemmin laaditut todistukset löytyvät taloyhtiön, isännöitsijän tai todistuksen laatijan arkistosta.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.9.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.