Taloyhtiö Helsingissä, Pajamäenkatu:

Helsinkiläinen taloyhtiö lisäsi asumismukavuutta

Asuntojen lämpötiloissa oli suuria eroja. Osa asukkaista valitti kotiensa kylmyyttä ja sitä, etteivät kaikki patterit lämmenneet. Samaan aikaan toisissa asunnoissa piti talvipakkasilla tuulettaa pitkiä aikoja asunnon viilentämiseksi.

"Tilanne oli normaali vanhan talon tilanne, eli huono", sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola.

Taloyhtiön hallitus tilasi laskelmat ja suunnitelmat lämmitysverkoston perussäädöstä lämmönsäätöön perehtyneestä insinööritoimistosta. Sama toimisto otti myös koko urakan valvoakseen.

Lämmitysjärjestelmä uusiksi

Lämmitysjärjestelmä oli alkuperäisessä tilassa, joten perussäädön yhteydessä päätettiin vaihtaa kaikki liikkuvat ja kuluvat osat lämmönvaihdinta ja säädintä lukuun ottamatta. Samalla taloyhtiössä tehtiin lämpökamerakuvaus ja tukittiin havaittuja asuntojen ilmavuotoja.

Perussäätö tehtiin lämmityskaudella 2012-2013 ja seuraavana talvena tehtiin vielä huoneistokohtaisia säätöjä kaikkein kylmimpiin asuntoihin, ja säädettiin säätökäyrää niin, että lämmitysjärjestelmässä kulkee lähtökohtaisesti oikean lämpöinen vesi, eivätkä huonekohtaiset termostaatit joudu juurikaan rajoittamaan lämpötilaa.

Kylmimmät asunnot lämpenivät

Patteriverkoston perussäädön tuloksena huoneistoissa on nyt tasaisemman lämpöistä. Kylmimmät asunnot lämpenivät ja kuumimmat viilenivät hiukan.

"Lopputulos on nyt niin hyvä, kuin mihin näin vanhassa taloyhtiössä voi päästä. Tärkeintä on, että huoneistoissa on tasalämpöistä. Energiaakin perussäädön jälkeen säästyy, vaikka kylmimmissä asunnoissa lämpötila on noussut", sanoo Matti Kleemola.

"Kahden talven jälkeen lämmitysjärjestelmä toimii nyt hyvin, eikä siihen ole tarvinnut enää koskea. Onnistunut patteriverkoston perussäätö tarvitsee pitkäjänteisyyttä."

Faktat:
  • As Oy Pajamäentie 2, Helsinki
  • Rakennettu vuonna 1959
  • Neljä kerrosta, asuinhuoneistoja 30
  • Rakennustilavuus 6 600 m3
  • Patteriverkoston perussäätö tehtiin 2013
  • Perussäädön jälkeen lämmitysenergian säästö oli 16 MWh, eli 5 %.
  • Patteriverkoston perussäädön hinta oli 28 000 euroa, josta pelkän perussäätötyön osuus 12 000 euroa. Hankkeessa uusittiin myös laitteita sekä linjasäätö- ja patteriventtiilit.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 30.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.