Lämmityksen energiatehokkuus

Lämmityksen energitehokkuuteen vaikuttavia asioita ovat sisälämpötilan taso, lämmitysverkoston kunto, säätökäyrän asetukset ja lämmitysjärjestelmän putkien eristykset.Lampotilat

Sisälämpötila

Taloyhtiön lämmitysenergiankulutuksen kannalta on tärkeää, että sisäilman lämpötilat ovat yleisten ohjearvojen mukaisia ja että eri asuntojen välillä ei ole merkittäviä lämpötilaeroja. Hyvä suositus huonelämpötilaksi on 20-22 astetta, sillä sitä lämpimässä lisääntyvät myös sisäilmaongelmat ja energiaa kuluu hukkaan. Makuutiloissa lämpötila voi olla alhaisempi. Muissa tiloissa, kuten porrashuoneissa ja lämpimissä varastoissa riittää 17-18 astetta, autotalleissa 12 astetta.

Yksi asteen muutos huonelämpötilassa on noin 5 prosenttia lämmityskuluissa.

Hyväkuntoinen, toimiva lämmitysverkosto

Taloyhtiön energiatehokkuutta voidaan parantaa tehostamalla lämmitysverkoston toimintaa, jolloin rakennus tarvitsee todennäköisesti vähemmän lämmitysenergiaa. Hyvin toimivan lämmitysverkoston yksi tärkein asia on se, että verkoston vesi kiertää jokaisen patterin kautta oikealla tavalla ja suunnitellusti. Patteriverkoston perussäädöllä säädetään pattereiden ja pattereiden pystylinjojen virtaamat oikeaan arvoon, jotta jokainen patteri toimisi suunnitellulla tavalla.

Kaukolämpökohteissa hyvin toimiva lämmitysverkosto pitää kaukolämmön tulo- ja paluuveden jäähtymän hyvällä tasolla. Tämä taas on koko kaukolämpöverkoston toiminnan ja energiatehokkuuden kannalta tärkeä asia. Arvioiden mukaan yhden asteen nousu kaukolämmön verkoston paluuvedessä korottaa kaukolämpöverkoston verkostohäviöitä noin 0,5-1,5 prosenttia.

Oikea säätökäyrä

Keskeistä lämmitysverkoston energiatehokkuuden parantamisessa on oikea säätökäyrän asetus, jolla varmistetaan, että lämmitysverkostoon menevä vesi on oikean lämpöistä, eikä esimerkiksi liian kuumaa ulkolämpötilaan ja sisälämpötiloihin nähden.

Mikäli talossa on lämpötilaongelmia, tulee ensisijaisesti selvittää ongelmat tapauskohtaisesti, ja vasta sitten muuttaa verkoston säätökäyrää, koska säätökäyrän muutos vaikuttaa koko talon tilanteeseen. Tyypillisesti säätökäyrää tulee muuttaa silloin, kun koko talon lämpötilat ovat joko liian korkeita tai matalia. Säätökäyrän muuttamisen periaatteista kannattaa sopia yhteiset pelisäännöt taloyhtiön, huollon ja isännöitsijän kesken.

Lämmitysverkoston veden lämpötilan ohjausta on säätökäyrän lisäksi mahdollista tehostaa lisäohjauksilla, kuten esimerkiksi sääennusteeseen, huoneistojen lämpötilaan ja verkoston paineeseen perustuvilla ohjauksilla.

Putkien eristys

Lämmitysverkoston putkien eristäminen on tärkeää lämpöhukan minimoimiseksi.

Muut toimet:

  • Energiankulutuksen seuranta
  • Lämmitysjärjestelmän laitteiden oikeanlainen käyttö
  • Laitteiden toimivuuden seuraaminen
  • Ennakoivat huolto- ja korjaustoimenpiteetOliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 30.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.