Milloin verkoston perussäätö on tarpeen toteuttaa?

Uudisrakennuksissa lämmitysverkoston tasapainotus tulee tehdä aina ennen kiinteistön käyttöönottoa. Vanhoissa taloyhtiöissä patteriverkoston perussäätö suositellaan toteutettavaksi tarpeen mukaan, mikäli verkoston toiminnassa havaitaan ongelmia joita ei saada ratkaistua pienemmillä korjaus- ja säätötoimenpiteillä (esimerkiksi yksittäisten termostaattien vaihto tai korjaaminen ja lämmitysverkoston säätökäyrän muuttaminen). Perussäädön tarve riippuu myös muista taloyhtiössä toteutettavista korjauksista ja uudistuksista.

Luvanvaraisissa ulkovaippaan (ulkoseiniin, ikkunoihin tai kattoon) tai ilmanvaihtojärjestelmään kohdistuvissa korjaushankkeissa määräykset edellyttävät varmistamaan ilmanvaihdon ja lämmityksen oikean ja energiatehokkaan toiminnan, jolloin myös patteriverkoston perussäätö on yksi tarkasteltava asia.

Asuinrakennuksen lämmitystarpeeseen vaikuttavat monet seikat aina ikkunoiden vaihtamisesta julkisivun lisäeristämiseen. Perussäätöä suunnitellessa kannattaakin tehdä laaja kunnossapitotarveselvitys, josta selviää myös muut taloyhtiössä tarvittavat korjaustoimenpiteet.

Perussäätö kannattaa tehdä vasta aivan viimeisenä, talon lämmitystarpeeseen vaikuttavien korjaustöiden jälkeen. Ikkunaremontti kaksi vuotta perussäädön jälkeen tekee työn turhaksi.

Milloin patteriverkosto on syytä tarkistaa?

Kiinnitä huomiota etenkin näihin oireisiin, jotka usein viestivät perussäädön tarpeesta tai vähintäänkin siitä, että lämmitysverkoston tai ilmanvaihdon toimintaan on syytä kiinnittää huomiota:
  • Asunnoissa vetää.
  • Asunnoissa on liian kylmä tai kuuma ja lämpötilat vaihtelevat asunnoittain.
  • Pattereista kuuluu lorinaa tai putkistosta kuuluu muita ääniä.
  • Patteri ei lämpene kunnolla. Oikein toimiva patteri on lämmin yläosasta ja hiukan viileämpi alaosasta.
  • Patteri on kuuma kesälläkin.
  • Vesikiertoiseen patteriverkostoon pitää jatkuvasti lisätä vettä.
  • Taloyhtiön energiankulutus on kasvanut tai korkea.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 30.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.