Patteriverkoston osat

Useimmissa suomalaisissa kerrostaloyhtiöissä on käytössä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämpö tuotetaan keskitetysti yhdessä paikassa ja lämmitetty vesi kierrätetään patteriverkostoa pitkin huoneistokohtaisiin pattereihin.

Patteriverkoston vesi kierrätetään lämmönlähteeltä yleensä pumpun avulla venttiilien ja putkien kautta pattereille. Lämmönlähteenä kerrostaloyhtiössä on tyypillisesti kaukolämpö, mutta muita lämmönlähteitä voivat olla muun muassa öljykattila, biokattila ja lämpöpumppu.

Patteriverkoston pääosat

Pumppu

Pumpun tehtävänä on kierrättää patteriverkoston vettä lämmönlähteeltä lämmitysverkoston eri osiin. Nykyään yleisimmin käytetyt pumput vesikiertoisissa lämmitysjärjestelmissä ovat taajuusmuuttajalla varustetut keskipakopumput sekä automaattisesti lämmitysjärjestelmää analysoivat kiertovesipumput varustettuna erilaisilla säätötoiminnoilla. Taajuusmuuttajan avulla säädetään pumpun pyörimisnopeutta, joka on joustava, yleinen ja energiatehokkain säätötapa.

Paisunta- ja varolaitteet

Patteriverkostossa veden lämpötila muuttuu jatkuvasti. Lämmitysjärjestelmän veden tilavuus kasvaa lämmetessään ja pienenee jäähtyessään. Tästä syystä lämmitysjärjestelmään tulee asentaa paisunta-astia, johon laajeneva vesi pääsee virtaamaan ja josta vettä pääsee takaisin verkostoon veden jäähtyessä. Tällä tavoin estetään paineen liiallinen nousu verkostossa, koska putkisto ja muut laitteet eivät kestä veden lämpölaajenemista.

Linjasäätöventtiili

Linjasäätöventtiilillä säädetään kiinteästi talon patteriverkoston eri linjojen vesivirtaamat oikeiksi. Linjasäätöventtiilit asennetaan yleensä kerrosten nousulinjojen alapäähän paluupuolelle. Linjasäätöventtiilinä voidaan käyttää myös yhdistettyä paine-erosäädintä ja virtauksen enimmäisrajoitinta, joka pitää virtaaman tai paine-eron vakiona olosuhteiden muutoksista huolimatta.

Termostaattinen patteriventtiili

Termostaattinen patteriventtiili on laite, joka huoneen lämpötilan ohjaamana säätää vesivirtaa lämmityspatterin läpi pitäen huoneen lämpötilan säädetyssä arvossa.

Patteriventtiilissä on esisäätöosa, jonka tulee aina olla säädetty LVI-suunnitelmien mukaiseen arvoon eikä sitä tule muuttaa muulloin kuin patteriverkoston perussäädön yhteydessä.

Termostaattiosa säätää patterin lämpötilaa huonelämpötilan mukaan. Jotta termostaattinen patteriventtiili toimii kunnolla, on asennuksessa huolehdittava siitä, että termostaattiosa pystyy tuntemaan huonelämpötilan esteettä. Jos patteriventtiili käytännön syistä jouduttaisiin asentamaan sellaiseen asentoon tai paikkaan, missä termostaatti toimii rajoitetusti, on hyvä käyttää termostaattia, jossa on irtoanturi, joka voidaan sijoittaa lämpötilanmittauksen kannalta hyvään paikkaan.

Lämmityspatteri

Lämmin vesi kierrätetään huonekohtaisissa lämmityspattereissa, jolloin verkostossa kiertävän veden lämpö siirtyy pattereiden kautta huoneeseen. Huonekohtainen lämmityspatteri on yleinen etenkin vanhoissa pientaloissa ja kaikenikäisissä kerrostaloissa. Lämmityspatterit sijoitetaan yleensä ikkunan alle, jotta patterin tuoma lämpö tasaa ikkunoiden kautta tulevaa viileämpää ilmaa ja poistaa vedon tunnetta. Lämmityspatteri varustetaan ilmaruuvilla, jolloin patteriverkostoon ja lämmityspattereihin kertynyt ilma saadaan tarvittaessa poistettua. Oikein toimiva lämmityspatteri on lämmin yläosasta ja viileämpi alaosastaan.

Lämmitystarve riippuu ulkolämpötilasta

Rakennusten lämmitystarve riippuu ulkolämpötilasta – kylmempinä päivinä tarvitaan enemmän lämpöä kuin leudompina. Lämmitystä säädetään yleisimmin säätökäyrän avulla.

Lämmön säätökäyrä

Yleisin käytössä oleva säätöjärjestelmä säätää lämmitysjärjestelmään menevän veden lämpötilan ulkolämpötilan mukaan niin sanotulla säätökäyrällä. Pakkasilla lämmitysjärjestelmään virtaa siis kuumempaa ja leudolla ilmalla viileämpää vettä. Säätökäyrä on kiinteistökohtainen. Tällainen säätöjärjestelmä ottaa huomioon vain ulkolämpötilan, eikä asunnon sisällä esimerkiksi ihmisten ja sähkölaitteiden tuottamaa lämpöä.

Säätökäyrän lisäksi lämpötilansäätöä on mahdollista tehostaa lisäohjauksilla:
  • lämmönsäädössä voidaan käyttää esimerkiksi huoneistokohtaisia lämpötila-antureita, jotka ilmoittavat huoneistojen lämpötilat säätöjärjestelmälle,
  • tai säätää menoveden lämpötilaa esimerkiksi sääennusteen perusteella.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 30.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.