Patteriverkoston toiminta

Lämmitysjärjestelmän toimintaan vaikuttavat monet seikat kuten järjestelmän ja laitteiden kunto tai lämmityksen säädöt.

Lämmityspattereiden sijoitus ja koko

Lämmityspattereiden tulisi yleensä sijaita ikkunoiden alla jotta patterin tuoma lämpö tasaa ikkunoiden kautta tulevaa viileämpää ilmaa ja poistaa vedon tunnetta. Etenkin vanhoissa kiinteistöissä pattereiden on tärkeää olla koko ikkunan levyisiä, eikä pattereita saa peittää verhoilla tai huonekaluilla.

Lämmitysverkoston säätö

Jos lämmitysverkoston vesivirtoja ei ole säädetty oikein, saattaa yksi lämmityspatteri saada liikaa vettä ja toinen liian vähän, jolloin se ei lämpene kunnolla.

Järjestelmän paine

Lämmitysjärjestelmässä voi olla vuodosta johtuen alhainen paine, jonka vuoksi vesi ei virtaa pattereissa kunnolla.

Säätökäyrän asetukset

Yksi tärkeimmistä asioista verkoston toiminnan ja sitä kautta huoneistojen olosuhteiden kannalta on oikein asetettu lämmitysverkoston menoveden lämpötilan säätökäyrä.

Ilma aiheuttaa ääni- ja kierto-ongelmia

Jos patteriverkostoon on päässyt ilmaa, se voi aiheuttaa erilaisia ääniä, ongelmia lämmitysveden kiertoon sekä korroosiota. Jos lämmitysverkostoon joudutaan jatkuvasti verkoston vuodon takia lisäämään vettä, tulee täytön yhteydessä verkostoon myös ilmaa, jonka aiheuttaman korroosion takia patterit kuluvat nopeammin.

Ilman kulkemista patteriverkostossa voidaan ehkäistä asentamalla patteriverkoston ylimpiin kohtiin automaattisia tai käsikäyttöisiä ilmanpoistimia. Lämmityspatteri tulee varustaa ilmaruuvilla, jolloin patteriverkostoon ja lämmityspattereihin kertynyt ilma saadaan tarvittaessa poistettua. Oikein toimiva lämmityspatteri on lämmin yläosasta ja viileämpi alaosastaan. Ilmaa voi poistaa myös asentamalla verkostoon alipaineilmanpoistimen, jolloin patterikohtaisia poistimia ei välttämättä tarvita.

Patteriverkostossa voi syntyä epämiellyttäviä ääniä myös lämmitysjärjestelmän kokoon nähden ylisuuren pumpun vuoksi.

Seuraa järjestelmän kuntoa, huolla ja korjaa ennakoiden

Lämmitysjärjestelmän käyttöikää on vaikea arvioida ja siksi sen kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti. Suunnitelmallinen kunnossapito on tärkeää, sillä rikkoontuneen lämmitysjärjestelmän uusiminen kokonaan tulee yleensä kalliimmaksi kuin järjestelmän suunnitelmallinen korjaaminen.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 30.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.