Perussäädön toteutus

Patteriverkoston perussäädön vaiheet – hyvä suunnittelu antaa parhaan lopputuloksen.

Kun päätös perussäädöstä on syntynyt, kannattaa työn suunnittelu tilata asiaan perehtyneeltä suunnittelutoimistolta tai urakoitsijalta. Kun perussäätöön ja lämmitysverkoston toimintaan liittyvä suunnittelutyö on valmistunut, lähtee urakoitsija toteuttamaan itse perussäätöä.

Perussäädön vaiheet:
  1. Patteriverkoston perussäädön perusta ovat kunnon suunnitelmat, jotka on laatinut alan ammattilainen. Suunnittelijalle tulisi kertoa myös muista mahdollisista korjaustarpeista (esim. kunnossapitosuunnitelman avulla), jotta perussäädön yhteydessä tehdään ainakin kaikki lämmitysverkostoon liittyvät tärkeät toimenpiteet.

  2. Perussäädön aikana pattereiden termostaatit irrotetaan ja lämmitysverkosto täytetään vedellä, ilmataan tarvittaessa ja verkoston paine säädetään. Lämmitysverkosto on tärkeää ilmata, sillä verkostoon jäänyt ilma aiheuttaa korroosiota ja muita ongelmia. Myös patterikohtainen ilmaus on tärkeää. Jos verkoston täyttö on tehty hapettomasti tai verkostossa voidaan hyödyntää alipaineilmanpoistinta, ei patterikohtaista ilmausta välttämättä tarvita.

  3. Tämän jälkeen sekä patteriventtiileihin että linjasäätöihin asetetaan suunnitellut esisäätöarvot. Linjasäätöventtiileistä tarkistetaan verkoston vesivirtaamat tai vaihtoehtoisesti paine-erot.

  4. Lopuksi termostaatit asennetaan takaisin paikoilleen ja niihin asetetaan haluttu huonelämpötila ja säätöalue, jolla rajoitetaan huoneistokohtaisen lämpötilan säätämistä. Huonelämpötila voidaan myös lukita tietylle tasolle, jolloin asukas ei voi säätää patterin lämpötilaa.

  5. Viimeiseksi säädetään lämmitysjärjestelmän säätökäyrä, jolla varmistetaan, että lämmitysverkostoon menevä vesi on oikean lämpöistä.

  6. Kun oikea säätökäyrä on saavutettu, mitataan huonelämpötilat. Säätökäyrän muuttamisen jälkeen kestää noin 1-3 vuorokautta, ennen kuin muutokset tuntuvat huoneistoissa.

  7. Lämpötilojen hienosäätö, eli varsinainen perussäätö on tärkeää tehdä lämmityskaudella, kun vuorokauden keskilämpötila on -5 celsiusastetta tai alle. Lisäksi on varmistettava, että ilmanvaihto toimii ja huoneistojen ikkunat ovat kiinni mittauksen aikana.

Sopikaa tavoitelluista sisälämpötiloista ja muistakaa tiedotus!

Tavoitellusta sisälämpötilasta kannattaa sopia kaikkien taloyhtiön asukkaiden ja mahdollisten muiden kiinteistön käyttäjien kanssa, sekä tiedottaa heille ajantasaisesti prosessin eri vaiheista ja toteutusajankohdista.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 30.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.