Patteriverkoston perussäätö

Lämmitys on taloyhtiöiden suurimpia kustannuksia. Siksi on tärkeää, että lämmitys toimii tehokkaasti ja tasaisesti ilman turhaa kulutusta tai ylilämmitystä. Lämmityksen energiankulutuksen seuranta, verkoston toiminnan ylläpito ja oikea säätö sekä suunnitelmallinen kunnossapito ovat kaikki tekijöitä joilla ehkäistään ongelmia ja pidetään energiankulutus sekä kustannukset kurissa.

Lämmityksen epätasapaino aiheuttaa turhaa kulutusta ja huonot asuinolosuhteet. Lämmitysverkoston epätasapaino ja suuret lämpötilaerot rakennuksen eri osissa aiheuttavat turhan kulutuksen lisäksi huonot asuinolosuhteet. Lämmitysverkoston perussäädöllä varmistetaan, että verkoston vesi kiertää jokaisen lämmityspatterin kautta ja lämmitys jakautuu tasaisesti talon eri osissa.

Hyvin säädetyn ja tasapainossa olevan lämmitysverkoston ansiosta kiinteistön huoneistojen lämpötila pysyy tasaisena lämmityskaudella ja asukkaiden viihtyvyys paranee.

Suurin osa ihmisistä viihtyy parhaiten 21-22 celsiusasteen huonelämpötilassa. Liian viileä tai vetoisa asunto tuntuu epämukavalta ja johtaa tyypillisesti lisääntyneeseen lämmitysenergian kulutukseen, koska ongelmaa yritetään yleensä korjata nostamalla lämmitysverkoston lämpötilatasoa. Liian kuuma huoneilma taas väsyttää ja houkuttaa avaamaan tuuletusikkunat, jolloin lämmitysenergia karkaa ulos.

Patteriverkoston perussäätö parantaa viihtyvyyttä ja voi myös alentaa kustannuksia.

Motivan arvioiden mukaan oikein tehdyllä perussäädöllä voidaan saavuttaa jopa 10-15 prosentin säästö energiankulutuksessa. Se, saavutetaanko perussäädöllä viihtyvyyden parantumisen lisäksi myös kustannussäästöjä, riippuu kuitenkin paljon kiinteistön lämmitysolosuhteiden lähtötilanteesta. Huonelämpötilojen pudottaminen yhdellä asteella säästää keskimäärin viisi prosenttia asuinkerrostalon lämmityskustannuksista. Mikäli huonelämpötiloja ei kuitenkaan voida aikaisemmasta laskea, ei energiansäästöä synny.

Arvioiden mukaan jopa kolme neljästä asuinrakennuksesta Suomessa kaipaisi patteriverkoston perussäätöä. Patteriverkoston perussäätö tulisi tehdä tarpeen mukaan. Perussäädön tarve riippuu myös muista taloyhtiössä toteutettavista korjauksista ja uudistuksista. Luvanvaraisissa ulkovaippaan eli ulkoseiniin, ikkunoihin ja kattoon tai ilmanvaihtojärjestelmään kohdistuvissa korjaushankkeissa määräykset edellyttävät varmistamaan ilmanvaihdon ja lämmityksen oikean ja energiatehokkaan toiminnan, jolloin myös patteriverkoston perussäätö on yksi tarkasteltava asia.

Patteriverkosto kuntoon – ohjeita patteriverkoston perussäädön tilaajalle -julkaisu

Motiva Oy on yhdessä ympäristöministeriön, Energiateollisuus ry:n, Helen Oy:n, Oras Oy:n, Ouman Oy:n ja Rettig Lämpö Oy:n kanssa laatinut taloyhtiöille ohjeita siitä, miten lämmityksen energiankulutukseen voi vaikuttaa muun muassa patteriverkoston perussäädöllä. Ohjeissa nostetaan esiin myös se, kuinka tärkeää lämmitysverkoston tasapainotus ja perussäätäminen on peruskorjaus- tai esimerkiksi ikkuna- tai ilmanvaihtoremonttien jälkeen.

Patteriverkosto kuntoon – ohjeita patteriverkoston perussäädön tilaajalle (pdf) (1.3 MB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 5.11.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.