Turvallinen lataus kotitalouspistorasiasta

Mikä tahansa kotitalouspistorasia (schuko) ei ole turvallinen täyssähköauton tai ladattavan hybridin lataamiseen. Pistorasia voi olla kulunut, hapettunut tai jopa viallinen. Vaikka pistorasia olisikin kunnossa, sen asennus ei välttämättä sovellu latauspisteeseen. Syöttökaapeli voi latauksen aikana kuumentua, jos se on liian ohut tai se kulkee sähköpääkeskukselta rakennuksen yläpohjan eristeiden peittämänä. Kuumentunut pistorasia tai syöttökaapeli voi pahimmillaan aiheuttaa tulipalon.

Jos sisätilanlämmittimen käyttö on autopaikalla sallittua, lämpötolpasta on yleensä turvallista ladata, kunhan pistorasia ja pistotulppa ovat hyväkuntoisia.

Vierailijoiden autojen lataustarve voi yllättää

Ladattavien autojen määrä kasvaa nopeasti, samoin käynee tilapäisen latauksen tarpeelle. Vaarallinen tilanne voi syntyä, jos esimerkiksi vierailulle tullut täyssähköauton kuljettaja pyytää lataussähköä kotimatkaansa varten. Tällöin kohtelias isäntäväki asiaa sen kummemmin harkitsematta ehkä sallii autoa ladattavan jostain pihalla olevasta kotitalouspistorasiasta, jota ei ehkä ole käytetty aikoihin. Mahdollisen vahingon sattuessa kiinteistön omistaja on kuitenkin vastuussa, jos hän on osoittanut vierailijalle latauspisteeksi jonkin kiinteistön pistorasioista. Omin luvin ei tietenkään saa ladata mistään.

Sähkö- ja paloturvallisuuden takia on suositeltavaa varmistaa, että kiinteistöllä on ainakin yksi turvalliseen tilapäiseen lataukseen soveltuva kotitalouspistorasia. Suositeltavin latauspiste olisi Tyypin 2 (Type 2) pistorasia, joka on alun alkaen suunniteltu täyssähköautojen ja ladattavien hybridien lataukseen.

Tarkistuta pistorasia ennen latauskäyttöä

Ennen kotitalouspistorasian ottamista latauskäyttöön on syytä tarkastuttaa pistorasia ja sen asennus, jotta varmistetaan pistorasian soveltuvuus latauspisteeksi. Kunnossapitotarkastus ei ole pakollinen, mutta suositeltava. Tarkastuksen pystyy tekemään henkilö, jolla on oikeus tehdä sähköasennuksia.

Seuraavassa on esitetty joitakin vinkkejä, joita hyödyntämällä tilapäinen lataus kotitalouspistorasiasta on turvallista. Korostettakoon, että kohta 1 on kaikkein tärkein.
 1. Teetä asiantuntijalla pistorasian kunnossapitotarkastus ennen latauskäytön aloittamista (pistorasian kunto ja asennuksen soveltuvuus).
 2. Älä käytä latauksessa jatkojohtoja.
 3. Älä käytä irrallisia ajastimia
  – edullinen ajastin ei välttämättä kestä pitkäaikaista latausvirtaa vaan voi sulaa.
 4. Älä jätä hidaslatauskaapelin ohjausyksikköä roikkumaan pistokkeen varaan vaan huolehdi sen tukemisesta latauksen ajaksi.
 5. Älä käytä pitkäaikaiseen (yli 2 tuntia) lataukseen yli 8 ampeerin (A) latausvirtaa.
 6. Tarkista ½–1 tunnin latauksen jälkeen, ettei pistotulppa ole tulikuuma
  – 8 ampeerin (A) virralla ladattaessa kuumenemista ei saisi tapahtua
  – vaikka pistoke ei kuumentuisi, syöttökaapeli voi kuumentua, joten asennuksen soveltuvuudesta on aina varmistuttava (kohta 1).
 7. Keskeytä lataus irrottamalla kaapeli ensin autosta ja vasta sitten kotitalouspistorasiasta
  – jos kaapeli irrotetaan pistorasiasta ensin, syntyy kipinöintiä, joka kuluttaa pistokytkintä.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 12.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.